Čeprav je prihod novega leta čas za proslavljanje in sklepanje novih zaobljub, pa je začetek leta 2020 košarkarski svet zavil v črno. V 78. letu starosti je namreč umrl nekdanji komisar lige NBA David Stern, človek, ki je prenovil najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu in jo pripeljal v domove po vsem svetu. Vodil jo je tri desetletja, od 1. februarja 1984, ko je nasledil Larryja O'Briena, po katerem nosi ime lovorika, ki jo prejme prvak, do 31. januarja 2014.

Največji uspeh Davida Sterna je bil, da je relativno nepomembno ligo, ki je imela sloves, da je prežeta s prepovedanimi substancami, naredil popularno in privlačno. Prste je imel vmes pri vseh odločitvah, ki so do tega privedle – od uvedbe protidopinških testiranj do tako imenovanega »salary capa« in pravil oblačenja. Pod vodstvom Sterna je liga NBA postala eno najbolj privlačnih in zanimivih tekmovanj za ljubitelje športa v ZDA in pozneje po vsem svetu. Še podatek, ki temu pritrjuje: ko je prevzel vodenje NBA, je bil prihodek od pravic za prenose tekem 10 milijonov dolarjev na leto, ob njegovem odhodu pa vrtoglavih 900 milijonov. 

V New Yorku rojeni odvetnik in poslovnež judovskih korenin, ki je bil v mladosti velik oboževalec New York Knicksov, je uspešnost lige NBA začel dvigovati z imeni izjemnih košarkarskih posameznikov, ki jih je postopoma dvigoval v medijske zvezde po hollywoodskem principu. Eden od vrhuncev tega koncepta je bil nastop reprezentance ZDA na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni, ki so jo poimenovali Dream Team (Sanjsko moštvo) in ima danes praktično kultni status. V času njegovega vodenja je v ligo NBA vstopilo sedem novih klubov, šest pa so jih preselili na bolj privlačne oziroma komercialnejše lokacije. Pomagal je pri nastanku ženske košarkarske lige WNBA, ki je luč sveta ugledala leta 1997, in razvojne lige, ki se danes imenuje G-liga. S tem je košarkarjem omogočil nove možnosti, da razvijejo profesionalno kariero, ki jih prej ni bilo.

Sternovo obdobje v ligi NBA sta zaznamovala dva velika košarkarja, Michael Jordan in LeBron James. Jordan je bil izbran na naboru istega leta, ko je Stern postal komisar, James pa je leta 2014, ko je Stern končal svoje poslanstvo, prišel do drugega šampionskega prstana. V Sternovem času je NBA uspešno prebrodila tudi stavke igralcev, ki so povzročile tako imenovani »lockout«. Prvi v letih 1995 in 1996 nista ogrozili tekmovanja, drugače pa je bilo v letih 1998 in 2011, ko sta bili sezoni skrajšani na 50 oziroma 66 tekem. Leta 2014 je bil sprejet v hišo slavnih. »Razlog, da sem tu, je v tisočih in več ljudeh, ki so skozi leta opravljali izjemen posel. Košarko moraš imeti enostavno rad. Vse, kar smo delali, je bilo vedno v dobro košarke,« je takrat povedal. »Dvaindvajset let sem imel priložnost Davida spremljati med delom. Bil je moj mentor in eden najboljših prijateljev. V pisarnah, dvoranah in letalih sva preživela nešteto ur. Kot vsaka legenda lige NBA je bil David nevsakdanje nadarjen, toda pri njem so bile vedno glavne osnove – priprava, pozornost na podrobnosti in trdo delo,« se je od Davida Sterna poslovil njegov naslednik Adam Silver.