Smučarska tekačica Anamarija Lampič je po zmagi v švicarskem Lenzerheideju zatrjevala, da bo v Pusterški dolini tekla pri nižjih obratih, a jo je tekmovalni navdih povsem posrkal. »Ne morem iti bolj počasi, v Toblachu sem se borila do zadnjega, nič nisem popuščala,« pravi. Teče v življenjski formi. Ob izviru Drave je k temu pripomoglo tudi vzdušje najbližjega slovenskega prizorišča s slovenskimi navijači. Po 16. mestu na silvestrovo je na novega leta dan na zasledovalni tekmi pritekla sedmo mesto, najbolje v karieri v tej disciplini. Čeprav visoka skupna uvrstitev ni več na vrhu prioritet, pa je še vedno tudi sedma v skupnem seštevku. Spredaj je le pet Norvežank, ki se bodo med seboj od jutri do nedelje v dolini Fiemme udarile za skupno zmago, vmes se vrivata le še Rusinja Natalia Neprjajeva in Švedinja Ebba Andresson.

Anamarija Lampič se osredotoča predvsem na rdečo majico, v kateri je preživela dva dni. Tudi najdaljšo noč v letu, a ji je na novoletni dan ni uspelo zadržati. Po točkah jo je ujela vodilna tekačica Toura Therese Johaug, ki ima več višjih uvrstitev. Lampičevi je šlo po drugi plati malce na roko, da je lanska zmagovalka Toura Ingvild Flugstad Oestberg z zmago četrtega dne odškrtnila nekaj točk Johaugovi. »Želela sem obdržati rdečo majico, nekaj točk sem na sedmem mestu osvojila, a ne dovolj. Se je treba kar boriti za tole rdečo,« pravi Lampičeva, ki jo je prišla spodbujat tudi družina, ki je med najzvestejšimi spremljevalci tudi na vseh domačih tekmah. Z nasveti ji pomaga še fant Boštjan Klavžar, bivši reprezentant, sedaj trener v SK Loška dolina.

Če ji z močmi v zaključkih tekem ne uspe varčevati bolj preudarno, pa ji pomagajo bolj umirjena taktika, sproščenost in neobremenjenost. Zagotovo pa vseskozi ve, kaj hoče. Na silvestrovo se je osredotočila na prvi leteči cilj, kjer so delili sprinterske točke dneva. »Načrt je bil, da se zapodim do 1,7 kilometra, da poberem točke. Tudi naprej pa nisem šla z rezervo. Ubrala sem nekaj vmesnega. Na koncu mi je malo zmanjkalo moči,« je razložila tek do 16. mesta, kar je zelo dobro za njeno najbolj deficitarno disciplino. Dosežek je bil odlična podlaga za novoletni dan, ko so tekle na 10 kilometrov klasično po zaostankih. Izkazala se je z dobro taktiko in hitrim zaključkom, svojim najmočnejšim orožjem. Sedmo mesto je njena najboljša uvrstitev v tej disciplini, potem ko je bila pred letom dni v dolini Fiemme osma. »Glede na to, da novega leta nisem praznovala, sem bila kar utrujena. Čutila sem roke in noge, že na ogrevanju sem jih. A utrujene smo že vse,« je potožila pred odhodom v dolino Fiemme.

V zadnjih treh dneh, ko zraven ostaja tudi Miha Šimenc, ima vse možnosti, da osvoji rdečo majico in tako ponovi dosežek Petre Majdič izpred desetih let. Do konca Toura bodo točke delili še za končni vrstni red v soboto v sprintu v klasiki, kjer bo na voljo maksimalno 30 točk. Seveda za zmago, ki je njen veliki cilj. Manjši paket točk, maksimalno 15 točk za najhitrejše, pa bodo podelili na vmesnih ciljih v petek na tekmi skupinskega starta (10 km klasično) in v nedeljo dvakrat v smeri smučišča Alpe Cermis. Kani se zgoditi, da bo odločal prav leteči cilj pod vznožjem.