»Zagotovo je bila to ena najtežjih tekem doslej,« je Anamarija Lampič potožila v cilju petega tekmovalnega dneva Tour de Ski v dolini Fiemme. Na deset kilometrov klasično s skupinskim startom je za zmagovalko dneva Norvežanko Astrid Jacobsen pritekla na 18. mesto, z minuto in šestimi sekundami zaostanka. Pred zadnjima dvema dnevoma je še vedno deseta v skupnem seštevku in še vedno v igri za lovoriko najboljše sprinterke.

Tekačica iz Valburge je šla v tekmo brez visokih pričakovanj, a z jasno strategijo. Zelo pomemben je bil prvi vmesni cilj na 2,3 kilometra, ki se je točkoval za rdečo sprintersko majico. Hkrati je imela nekje pod kapo tudi misel na današnji sprint v klasiki. Na letečem cilju si je pritekla osmo mesto (tri točke), Therese Johaug jih je za šesto dobila pet, Rusinja Natalija Neprjajeva pa je za vmesno zmago dobila 15 točk in prevzela vodstvo v tej stranski razvrstitvi. Razlika je štiri. »Do letečega sprinta nisem šla čisto na polno, saj sem se zavedala, da bi potem še bolj trpela. Res je bilo naporno,« je opisala taktiko dneva. Ob tem je pripomnila, da bi si ob odlični drsnosti smuči želela nekaj več oprijema za korak v klanec, a se zaveda, da optimalna priprava ni mogoča vsak dan. Že tako se njena mala servisna ekipa po ničemer ne more primerjati z megalomansko podporo konkurence.

Današnji sprint v klasiki bo najpomembnejši. Velikokrat je bil omenjen že takoj po zmagi v Lenzerheideju. Danes bo še toliko bolj čutiti utrujenost petih tekmovalnih dni. Sprint je bil zelo redko v štirinajstih letih Toura predzadnji dan. Razmerja med hitrimi in bolj vzdržljivimi tekačicami se bodo spremenila in specialnost malo zabrisala. In prav na to Lampičeva s svojim strokovnim štabom tudi najbolj računa. Pričakuje, da bo med 46 preostalimi tekačicami zmogla uveljaviti hitrost med najbolj vzdržljivimi. Zdi se, da bodo glavne tekmice Rusinja Neprjajeva, Švedinja Jonna Sundling, Američanka Sadie Maubet Bjornsen, morda tudi Norvežanki Ingvild Oestberg in včerajšnja junakinja Astrid Jacobsen, nekdanja svetovna prvakinja v tej disciplini.

Če bi 24-letni slovenski tekačici uspel veliki podvig druge zaporedne zmage v sprintu ene izvedbe, bi ponovila enega bolj izstopajočih dosežkov v zgodovini turneje, ki ga ima Petra Majdič. Seveda bo sprint zaradi točk pomemben tudi za lovoriko najboljše sprinterke Toura. Piko na i tej razvrstitvi bodo dali leteči vmesni cilji zadnjega dneva v smeri vzpona na smučišče Alpe Cermis, ko se bodo prvič v novem formatu izvedbe vse tekačice skupaj zapodile v smučino. Lahko bo odločala le točka ali dve. Tudi to lovoriko je kraljica slovenskega smučarskega teka osvojila dvakrat v letih 2009 in 2010.

Včerajšnji dan je z zmago zaznamovala Astrid Jacobsen. Therese Johaug s četrtim mestom ni uspelo, da bi se po številu zmag poravnala s Poljakinjo Justyno Kowalczyk (14) na vrhu večne lestvice etapnih zmag, še vedno pa teče v rumeni majici tako kot Aleksander Bolšunov pred Johannesom Hoesflotom Klaebom in Sergejem Ustjugovom.