"Zelo veliko in celovito prvo fazo trgovinskega dogovora bom podpisal 15. januarja. Slovesnost bo potekala v Beli Hiši. Prisotni bodo visoki predstavniki Kitajske. Kasneje bom odpotoval v Peking, kjer se bodo začeli pogovori o drugi fazi," je zapisal Trump.

T.i. prva faza trgovinskega dogovora, ki sta jo strani razkrili sredi decembra, vključuje elemente na področju zaščite intelektualne lastnine, tehnologije, valut in finančnih storitev.

V sporazumu je med drugim določilo, da bo Kitajska uvozila med 40 in 50 milijard dolarjev ameriških kmetijskih proizvodov. Širše se je Peking zavezal k nakupu najmanj 200 milijard dolarjev izdelkov in storitev v sektorjih industrije, kmetijstva, energetike in storitev letno.

Ameriški izvoz na Kitajsko se bo v dveh letih v skladu z dogovorom tako približno podvojil. Leta 2017, pred izbruhom ameriško-kitajske trgovinske vojne, so ZDA v azijskega giganta izvozile za okoli 130 milijard dolarjev blaga.

Ob doseženem dogovoru je prišlo do premirja v trgovinski vojni med državama, ki je v zadnjih 18 mesecih močno vplivala na globalno gospodarstvo. ZDA bodo ohranile 25-odstotne carine na 250 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, prepolovile pa bodo carine na dodatnih 120 milijard dolarjev uvoza. Obe državi sta se tudi odrekli novemu zvišanju carin, ki je bilo napovedano za 15. december.