Ameriška vojska je v nedeljo zvečer izvedla letalske napade na oporišča proiranske paravojaške skupine v Iraku in Siriji, pri čemer je bilo ubitih najmanj 25 borcev skupine Kataib Hezbolah, več kot 50 je bilo ranjenih. Bombardiranje je bilo odgovor na petkov raketni napad na iraško vojaško oporišče v Kirkuku, v katerem je bil ubit ameriški pogodbeni sodelavec. Več tisoč udeležencev pogrebnega sprevoda za ubitimi v napadu se je danes zbralo pred ameriškim veleposlaništvom v t. i. zeleni coni, kjer so vihteli zastave šiitske mreže oboroženih skupin Hašed Šabi, ki ji Iran zagotavlja urjenje in orožje.

Vzklikali so gesla proti ZDA, kot je "smrt Ameriki", vhod v kompleks so obmetavali s kamni, uničili so varnostne kamere in zanetili več požarov. Naposled je več sto protestnikom uspelo celo vdreti v ograjeno območje okrog močno zavarovanega poslopja veleposlaništva, nakar so tako iraške varnostne sile kot ameriške sile iz notranjosti kompleksa proti njim posredovale s solzivcem. Po navedbah protestnikov naj bi bilo ranjenih 20 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot piše BBC, ni jasno, ali je bilo v času napada na veleposlaništvo prisotno osebje. Veleposlanika naj bi glede na nekatere navedbe evakuirali.

Iraški premier Adel Abdel Mahdi je množice pozval, naj nemudoma zapustijo kompleks in posvaril, da bodo kakršenkoli napad na tuja veleposlaništva preprečile iraške varnostne sile.

Ameriški predsednik Donald Trump je vso odgovornost za dogajanje v Bagdadu pripisal Iranu. "Iran je ubil ameriškega pogodbenika, več jih je ranil. Odločno smo odgovorili in vedno bomo. Zdaj je Iran orkestriral napad na veleposlaništvo ZDA v Iraku. Oni bodo odgovorni za vse," je zapisal na Twitterju. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Irak uporabil svoje sile za zaščito veleposlaništva. Pred tem je Mahdi v ponedeljek obsodil ameriške nedeljske napade in glede na navedbe njegovega urada napovedal ustrezne posledice ter nakazal ponovno preučitev odnosov med Irakom in ZDA. Ameriške sile so delovale v skladu s svojimi in ne iraškimi političnimi prioritetami, je Mahdijev urad še zapisal v izjavi in dodal, da je šlo za kršitev suverenosti Iraka.

Oblasti v Bagdadu so napovedale tudi, da bodo na pogovor poklicale ameriškega veleposlanika v Iraku. Washington je odgovoril z obtožbami na račun iraških oblasti, ki da niso zaščitile ameriških interesov.

Medtem ko je Iran ameriške napade označil za primer terorizma, je Savdska Arabija, zaveznica ZDA, danes kot terorističnega obsodila petkov napad na ameriške sile. Kot so navedle savdske oblasti, so ti napadi kršili iraško suverenost.