Kar je bilo videti kot varna in za uporabno enostavna aplikacija za klepetanje in izmenjevanje fotografij ter videoposnetkov z družino in prijatelji, se je izkazalo za nekaj drugega. Glavna funkcija aplikacije totok, ki je bila namenjena uporabnikom v državah, kjer so whatsapp, skype in podobne aplikacije prepovedane, ni bila omogočanje klepeta, pač pa vohunjenje. Po ugotovitvah ameriških oblasti in raziskovalnih novinarjev New York Timesa, je vlada Združenih arabskih emiratov prek aplikacije vohunila za uporabniki. Prestregli so pogovore, lokacijo in fotografije ter videoposnetke tistih, ki so aplikacijo naložili na svoj pametni telefon.

Aplikacijo totok, ki je luč svet ugledala šele pred nekaj meseci, je medtem na svoje naprave naložilo več milijonov uporabnikov pretežno z Bližnjega vzhoda, Evrope, Azije, Afrike in Severne Amerike. Čeprav je velika večina uporabnikov iz Združenih arabskih emiratov, je totok v zadnjih tednih postal ena največkrat naloženih klepetalnih aplikacij v ZDA, veliko število uporabnikov pa beležijo tudi na Švedskem.

Google je iz svoje trgovine aplikacij totok odstranil prejšnji četrtek, naslednji dan pa mu je sledil tudi Apple. Na spletni strani aplikacije se je medtem pojavil zapis, ki obvešča, da »totok trenutno ni moč prenesti zaradi tehničnih težav« in da bo »kmalu znova na voljo«. Uporabniki, ki so aplikacijo že namestili, jo, če jim ni mar za vohunjenje, uporabljajo še naprej, a strokovnjaki priporočajo izbris. Totok uporabnika pred uporabo opozori, da »lahko posreduje osebne podatke drugim podjetjem«, a je uporabnik tovrstnih obvestil vajen od skoraj vseh aplikacij, ki jih namesti na svoj pametni telefon.

Potrebni so zgolj odgovori na »kdo ste, kaj počnete, kako razmišljate in kako ste povezani z ostalimi«

Raziskovalni novinarji so odkrili, da je Breej Holding, podjetje, ki je razvilo totok, povezano z DarkMatter, abudabijskim podjetjem, ki se ukvarja s kibernetsko varnostjo in katerega nekaj zaposlenih zaradi suma kibernetskih zločinov trenutno preiskuje FBI.

Pri New York Timesu so se prebili do imen nekaterih strokovnjakov, ki jih povezujejo z DarkMatter. Eden od njih je na linkedinu zapisal, da je »ustvaril klepetalno-obveščevalno platformo«, ki prestreže milijarde sporočil, s pomočjo katerih je moč pridobiti podatke o tem, »kdo ste, kaj počnete, kako razmišljate in kako ste povezani z ostalimi«. »Z odgovori na ta štiri vprašanja vemo vse o določeni osebi,« se je še pohvalil. Na podoben način se je na linkedinu predstavilo še nekaj drugih strokovnjakov, nobeden od njih pa kajpada ni izrecno omenil povezave s totok.

Države v Perzijskem zalivu kot so Savdska Arabija, ZAE in Katar, so se v preteklosti za vohunjenje za nasprotniki zanašale na zasebna podjetja, vključno z izraelskimi in ameriškimi pogodbeniki. Razvoj aplikacije totok je po mnenju poznavalcev dokaz, da se tamkajšnjim vladam ni več potrebno zanašati na posrednike in lahko same vohunijo za »tarčami«, ki jim nevede prostovoljno podarjajo svoje osebne podatke. Namesto plačevanja vrtoglavih zneskov hekerjem, da ti vdrejo v uporabnikov pametni telefon, je vladi ZAE z aplikacijo totok prišla do preprostega načina, s katerim lahko domala zastonj pridobi najbolj osebne podatke milijonov uporabnikov. Če se je sprva vohunilo za sumljivimi ljudmi, ki so jih povezovali s kriminalom in terorizmom ter za kritiki sistema in novinarji, se je s poenostavitvijo, ki jo je omogočil totok, začelo vohunjenje kar za vsemi uporabniki.

Sledijo nam vsi, razlogi pa so različni

Totok seveda ni edina aplikacija, ki sledi svojim uporabnikom. V zameno za podatke o vremenu se uporabnik totoka strinjati, da aplikacije spremlja njegovo lokacijo. Aplikacija ima dostop so uporabnikovega mikrofona, fotoaparata, koledarja in drugih podatkov, ki so na uporabnikovi napravi. Čeprav se aplikacija hvali z varnostjo, za razliko od whatsappa, signala in skypa nikjer ne omenja šifriranja od konca do konca (end-to-end encryption).

Znano je, da vsak dan milijarde uporabnikov prostovoljno razdaja svoje osebne informacije aplikacijam, ki jih ima nameščene na svojem pametnem telefonu. Aplikacije zasebnih podjetij z našimi osebnimi podatki kujejo velikanske dobičke, ko uporabljajo za oglaševalske namene, aplikacija totok pa je v tem pogledu drugačna. Podatke, ki jih totok beleži o uporabnikih, namreč analizirajo obveščevalci vlade Združenih arabskih emiratov.