Peruško je pismo naslovil na podpredsednico Evropske komisije in evropsko komisarko za konkurenco Margretho Vestager, direktorja direktorata za konkurenco Evropske komisije Cecilia Madera Villareja ter vodilne v organih za konkurenco vseh držav članic EU in članic Evropske mreže organov za varstvo konkurence. V njem jih obvešča o nedavnih postopkih AVK glede prenosa Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo, ki so v nasprotju s pravom in prakso EU in Slovenije, so danes sporočili iz Agrokorja.

AVK je sklep o začasnem odvzemu Mercatorjevih delnic sprejela 16. decembra zaradi zavarovanja za plačilo globe v višini 53,9 milijona evrov, ki jo je Agrokorju naložila zaradi prevzema kostelske polnilnice vode Costella. Agrokor je pritožbo vložil 24. decembra, vendar jo je AVK oddelku za prekrške Okrajnega sodišča v Ljubljani posredovala šele danes. Sodišče bo tako o pritožbi lahko začelo odločati naprej v ponedeljek, 30. decembra, za odločitev pa ima na voljo 48 ur, so opozorili v Agrokorju.

Peruško v omenjenem pismu predstavlja poslovne rezultate Agrokorja in Mercatorja, opisuje lastninsko povezavo ter navaja, da je nad Agrokorjem aprila 2017 začel postopek izredne uprave, v okviru katerega se načrtuje prenos poslovnega deleža Mercatorja na skupino Fortenova.

Ob tem je zapisal: "Medtem se zdi, da želi slovenska vlada iz nacionalnih političnih razlogov preprečiti ta prenos in namesto tega poskrbeti, da se 69,6-odstotni delež prenese na neko tretjo osebo." S tem ciljem je AVK septembra po njegovem mnenju tudi izrekla kazen Agrokorju zaradi neprijavljenega prevzema Costelle, do katerega je prišlo že leta 2016, ko je z družbo upravljal Ivica Todorić.

"Agencija je izkoristila to kazen kot izgovor za zaseg 69,6-odstotnega deleža Mercatorja, da bi lahko preprečila njegov prenos na skupino Fortenova. Ti postopki so v nasprotju s slovensko nacionalno zakonodajo in prakso, kot tudi s pravom in prakso EU ter pomenijo kršitev mednarodnega prava," je še poudaril Peruško.