»Stanje s snegom na progah je trenutno presenetljivo dobro, kljub odjugi, ki nam ni z ničimer prizanesla. S strahom pa čakamo noč in jutro, ko je ob visokih temperaturah napovedano tudi veliko dežja. Upam, da nam bo tukaj pod Ciprnikom pomagal kakšen zavetnik smučarskih tekačev in tekačic,« je bil včeraj popoldne vodja tekmovanja Uroš Ponikvar v skrbeh za današnjo in jutrišnjo izvedbo tekem svetovnega pokala v smučarskem teku v Planici.

Tekaški serviserji testirali na skakalnicah

Pod taktirko izkušenega vodje tekmovanj in tehničnega delegata FIS na največjih tekmovanjih so bila doslej izpeljala vsa največja tekmovanja v tekih v Sloveniji od leta 2006. Tretjič tudi v Planici in nemara so organizatorji na prvi generalki za svetovno prvenstvo 2023 pred največjo preizkušnjo doslej. Če je bila kulisa konec prejšnjega tedna zimska in idilična, je sedaj v Planici le pentlja na dobrih 1000 metrov dolgem krogu. Včeraj so na progo že navažali dodatni sneg. Uradni trening so na razočaranje dela tujih tekačev seveda odpovedali, saj bi bila omehčana smučina še veliko bolj občutljiva. Dovolj snega je bilo vsaj na skakalnicah, ki imajo v Planici pri urejanju absolutno prednost. To je bilo tokrat kot nalašč za serviserje za testiranja smuči.

Anamarija Lampič, ki bo ob Katji Višnar in Mihu Šimencu nosila glavnino pozornosti štirinajstčlanske slovenske zasedbe, je včeraj odšla na tekaške rolke kot sredi poletja in se po asfaltu kotalila proti Planici. »Lahko smo na progi trenirali prej in imamo tako nekaj prednosti pred ostalimi,« se je navihano smejalo svetlolaski iz Valburge pri Medvodah, ki je znana predvsem po sproščenosti in neobremenjenosti s pričakovanji. Nenadejano je prednost zgodnjega prihoda izkoristila tudi servisna ekipa za testiranje smuči. Večina tujih reprezentanc, ki so seveda na teren prišle s servisnimi tovornjaki milijonske vrednosti, se je morala znajti kot na mestnih sprintih, ko je testiranje oteženo.

Miha Šimenc je prepričan, da se bo tako nemara lažje vrgel med tekaške leve svetovne elite. 25. mesto v Davosu prejšnji teden je njegova referenca. »V sredo smo na progi opravili glavni trening in mislim, da imam kar veliko prednost pred tistimi, ki so pripotovali šele včeraj in proge s smuči sploh niso videli. Zame in za ostale je ta tekma kot svetovno prvenstvo,« je o prednosti domačega terena in motivaciji samozavesten Miha Šimenc.

Logatčan ima v drsalnem sprintu velike življenjske cilje, da se bo nekoč postavil po robu tudi najhitrejšim, kot je trenutno številka ena Johannes Hosfloet Klaebo. Prvi zvezdnik v Slovenijo ni prišel. Planiški termin s posamičnim in ekipnim sprintom je rezerviran za hitro sprintersko elito, vsestranski tekmovalci se predvsem pripravljajo na novoletno turnejo. Za Šimenca in Lampiča bo izziv tudi nedeljski ekipni sprint. Na svetovnem prvenstvu v Seefeldu (8. mesto) sta pokazala, da jima boj z ramo ob rami leži. Usoda tekme bo odvisna od dežja.

Višnarjeva pripravljena tako, kot si je želela

Za slovenske tekače in tekačice je Planica najpomembnejše prizorišče to zimo. Anamarija Lampič in Katja Višnar, ki sta po izboru slovenskih športnih novinarjev s srebrno kolajno s svetovnega prvenstva druga ekipa slovenskega športa, pred nedeljo o paradni disciplini niti ne razmišljata. Najprej sobota in preizkušnja posamično. Anamarija Lampič je bila pred tednom dni v Davosu na pragu velikega finala šesterice, a ji je ena od Švedinj nerodno zapeljala čez smuči. V Planici že prvi del kroga zahteva veliko smučarskih spretnosti, po katerih tudi slovi.

Katji Višnar se v Davosu ni izšlo (31. mesto). V Planici, njeni zadnji, je motivacija na vrhuncu: »Glede pripravljenosti sem tam, kjer sem želela biti. Počutim se dobro. Proga v Planici velja za zahtevnejšo, v prvem delu je treba biti spreten, zadnji vzpon in ciljna ravnina favorizirajo najmočnejše. Izenačeno bo.« Ob omenjenih imajo visoka pričakovanja vsaj za trideseterico tudi ostali, vključno z izkušenima Vesno Fabjan in Alenko Čebašek. Blizu želijo biti tudi mlajši. Za Slovenijo bodo v Planici tekmovali Anamarija Lampič, Katja Višnar, Alenka Čebašek, Vesna Fabjan, Anita Klemenčič, Miha Šimenc, Janez Lampič, Benjamin Črv, Vili Črv, Miha Ličef, Luka Markun, Andrej Jenko, Miha Jan in Gal Gros.