Lampičeva je v seštevku novoletne turneje deseta, po točkah pa je tretja in je ostala v boju za rdečo majico najboljše v sprintih. V troboju za zmago dneva je na koncu drugo mesto osvojila Švedinja Ebba Andersson, ki je zaostala štiri desetinke, tretja pa je bila Nemka Katharina Hennig s sekundo zaostanka.

Lampičeva je začela dokaj hitro, po 2,3 km je bila na merjenju časa osma, dobrih pet sekund za vodilno Rusinjo Natalijo Neprjajevo. Tedaj je dobila še tri dodatne točke bonusa. V nadaljevanju se je gibala okrog 18. mesta. Po 6,4 km je na drugo merjenje za bonus točke prišla na 21. mestu, že 40 sekund za tedaj vodilno Anderssonovo. Do konca je Slovenka pridobila tri mesta, vendar tudi izgubila dodatnih dobrih 26 sekund za najhitrejšimi.

»Zagotovo je bila danes ena izmed najtežjih tekem do zdaj. Konfiguracija proge v Val di Fiemmeju je zelo težka, utrujen si in zame je bilo kar težko. Smuči so 'letele' zelo dobro, a posledično so manj prijele, a ne moremo vedno imeti perfektnih. To je bila ena izmed težjih tekem,« je tekmo opisala Lampičeva. Malo ji je bilo žal, saj je menila, da bi lahko naredila še nekaj več. »Nisem šla čisto do konca v sprintu na 2,3 km. Nisem šla na polno v zadnji klanec, zdi se mi, da bi se lahko še bolj potrudila, a potem bi tudi veliko, veliko bolj trpela do cilja. Rekla sem si, da moram nekaj energije prihraniti, saj so bili do konca še trije krogi. Bilo bi še bolj naporno, kot je že tako bilo.«

Na četrtem mestu je končala vodilna v svetovnem pokalu Therese Johaug. Norvežanka, sicer kraljica tekem na razdaljah, ni zdržala ritma prve trojice in je zaostala dobrih šest sekund ter bila v cilju šest desetink pred rojakinjo Ingvild Flugstad Oestberg.

Devet sekund za njima je ciljno črto prečkala Rusinja Natalija Neprjajeva. Johaugova je padla na težkem zavoju na strmini in obenem izgubila tudi nekaj hitrosti za nadaljevanje teka po ravnini, vendar se je to zgodilo že v prvem krogu.

V seštevku novoletne turneje ima dve tekmi pred zaključkom Johaugova 19 sekund naskoka pred branilko novoletne zmage Oestbergovo, tretja je ostala Neprjajeva z 32 sekundami zaostanka, Lampičeva pa je s sedmega mesta zdrsnila na deseto z dvema minutama in pol zaostanka.

Štiriindvajsetletna Lampičeva je bila na prvi dan novega leta v Dobiaccu sedma na 10 km klasično zasledovalno ter sedma tudi v skupnem seštevku novoletne turneje. Na njej je bila na zadnji dan leta 2019 po svoji drugi zmagi v pokalu še na čelu turneje po točkah.

Potem je padla na drugo mesto, vodstvo je tudi v tem boju prevzela Johaugova, ki je po štirih tekmah osvojila 42 točk tako kot Lampičeva, vendar je imela več zmag. Sedaj je v tem točkovanju Lampičeva tretja, ima 45 točk, vodstvo je prevzela Neprjajeva z 49 točkami, dve zaostaja drugovurščena Johaugova. Američanka Jessica Diggins ima na četrtem mestu 38 točk, sedem manj od Lampičeve, ki je ostala deseta v skupnem seštevku pokala.

Pr moških je na 15 km v klasični tehniki zmagal norveški smučarski tekač in vodilni v skupni razvrstitvi svetovnega pokala Johannes Hoesflot Klaebo (39:51,0). Drugo mesto je zasedel Rus Sergej Ustjugov (+0,7), tretje pa njegov rojak Aleksander Boljšunov (+1,0). Edini slovenski smučarski tekač Miha Šimenc je zasedel zadnje, 62. mesto (+5:33,2).

Tour de Ski se bo v dolini Fiemme sklenil konec tega tedna, v soboto sta na programu sprinta, v nedeljo pa brutalni vzpon na Alpe Cermis, ki ima cilj na nadmorski višini 3650 metrov.