Novica, da je predsednik vlade na počitnicah med ognjeno stihijo, je v Avstraliji sprožila ogorčenje. Na Twitterju se je vsul plaz sporočil z oznakami #WheresScotty, #WhereTheBloodyHellAreYou in #Morrisonfires.

Pred premierjevo rezidenco pa se je pred dnevi kljub hudi vročini zbralo več sto šolarjev, ki so pozivali k takojšnjim ukrepom v zvezi s požari in podnebnimi spremembami. Protestniki so med drugim nosili transparente Kakšen je zrak na Havajih ter Kdaj bodo šli na počitnice naši gasilci. Pred poslopjem so hoteli šotoriti, dokler se premier ne vrne, a jih je razgnala policija in pri tem aretirala deset ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V zadnjem tednu sem bil na dopustu s svojo družino," je danes sporočil Morrison. "Globoko obžalujem, če sem užalil koga od mnogih Avstralcev, prizadetih v strašnih požarih, ko sem šel na počitnice z družino v tem času," je dodal. Sporočil je še, da so ga med dopustom redno obveščali o dogajanju v Avstraliji. Napovedal je, da se bo predčasno vrnil v Sydney, njegova soproga in hčeri pa bodo ostale na Havajih.

Razlog za njegovo vrnitev v domovino je med drugim tudi smrt gasilcev, ki sta v četrtek umrla v prometni nesreči, ko sta bila namenjena na prizorišče požara blizu Sydneyja.

Število smrtnih žrtev požarov se je tako povzpelo na osem. Po vsej Avstraliji so požari v zadnjih mesecih požgali tudi najmanj tri milijone hektarjev površin, uničenih pa je bilo najmanj 800 domov. Z ognjenimi zublji se bori več sto gasilcev, med njimi je 95 odstotkov prostovoljnih.