V pokolu, s katerim je družina Ampatuan pred volitvami obračunala z rivalskim klanom, je bilo 23. novembra 2009 ubitih tudi 32 novinarjev. To je bil eden najhujših pokolov medijskih delavcev nasploh.

Sodišče v Manili je spoznalo za krive umora Andala Ampatuana mlajšega, ki je nameraval kandidirati za guvernerja province proti tekmecu iz rivalskega klana, in štiri njegove sorodnike. Vsi so bili obsojeni na 30 let zapora brez možnosti pogojnega izpusta.

Danes je sicer na izrek sodbe čakalo okoli 100 obtožencev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pokol je opozoril na močno razširjeno kulturo nekaznovanja na Filipinih, kjer vplivni in bogati politiki ter poslovneži delujejo nad zakonom.

Družina Ampatuan je vladala v revni južni provinci Maguindanao. Takratna predsednica države Gloria Arroyo jim je dovolila, da so vzpostavili močno oboroženo milico, ki je varnostnim silam pomagala v boju proti muslimanskim upornikov na tem območju.

Tožilstvo je v obtožnici navedlo, da so člani družine in njihovi pomagači sredi dneva izvedli napad na kolono vozil, v kateri so bili žena Ampatuanovega tekmeca, sorodniki, odvetniki in novinarji, ki so bili ubiti v toči krogel.

Filipinski pravosodni sistem, ki mu primanjkuje sredstev in je močno preobremenjen, se je zaradi številnih prič in gore dokumentov znašel pod velikim pritiskom. Med čakanjem na začetek sodnega procesa so umrli glava družine Andal Ampatuan starejši in še sedem obtožencev.

Ampatuan starejši je bil takrat guverner province in je želel oblast prepustiti sinu. Do pokola je privedla odločitev rivalskega klana, da bo na volitvah leta 2010 kandiral proti Ampatuanu mlajšemu.