Zakon za projekt drugega železniškega tira med Divačo in Koprom predvideva do 417 milijonov evrov poroštva, za dva odseka tretje razvojne osi - hitro cesto med Slovenj Gradcem in Velenjem ter med Novim mestom in Osredkom - pa do 360 milijonov evrov poroštva.

Kot je izpostavila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, to ni zakon, ki določal, da se ta dva projekta lahko izvajata oz. se lahko začneta izvajati, ampak bo omogočil njuno cenejše financiranje.

Najglasneje so predlogu nasprotovali v SDS oz. so ga poskušali popraviti z dopolnili, ki pa so jih poslanci zavrnili. Med drugim so poskušali drugi tir izločiti iz zakona, prav tako so želeli stroške, povezane z najemom kredita, omejiti na 0,2 odstotka vrednosti glavnice kredita, medtem ko je vlada mejo postavila pri 0,5 odstotka.

Vladnemu zakonu pa nasprotuje tudi pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Kovačič, ki je v torek predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu povedal, da bo v primeru sprejetja zakona o poroštvu države za obveznosti družbe 2TDK na ustavno sodišče podal pobudo o presoji ustavnosti in vložil referendumsko pobudo.