Po sodbi upravnega sodišča je morala slovenska policija razkriti več informacij o ravnanju z migranti na hrvaški meji. Organizacija Amnesty International Slovenije, ki je vložila zahtevo za razkritje policijskih dokumentov, je med drugim odkrila nove indice o spornem predajanju prosilcev za azil Hrvaški. V enem od dokumentov, ki je lansko pomlad nastal v okviru novomeške policijske uprave, je tako med drugim zapisano naslednje naročilo policistom: »Ob prijetju ilegalnih migrantov in podaje zahteve za mednarodno zaščito je treba upoštevati prisotnost hrvaškega policista in tolmačiti, da je zahtevo za mednarodno zaščito podal na Hrvaškem«. To naročilo se nanaša na delovanje mešanih policijskih patrulj, v katerih slovenski policisti sodelujejo s hrvaškimi.

Še vedno cenzura

Naročilo se ujema z naročilom iz drugega dokumenta – o katerem smo že poročali – ki ga je lansko pomlad policijskim upravam poslal vrh policije. V njem je bilo zapisano, da naj slovenski policisti v mešanih patruljah prosilce za azil prepustijo hrvaškim policistom, tudi če so bili prijeti na slovenskem ozemlju in tudi če so za azil prosili slovenske policiste in ne hrvaških.

Te dokumente je policija dolgo skrivala pred javnostjo, saj je takšno ravnanje s prosilci za azil protipravno. Delno jih je v lanskih preiskovalnih postopkih razkril varuh človekovih pravic, delno so bili razkriti v dokumentih, ki smo jih pridobili tudi na Dnevniku. Amnesty International Slovenije je v razkrivanju vztrajal vse do omenjene sodbe upravnega sodišča.

Vsi dokumenti so sicer še vedno delno cenzurirani, zato je mogoče policijska navodila za ravnanje z migranti rekonstruirati šele z navzkrižnim primerjanjem več dokumentov, pridobljenih v različnih postopkih. Policija in ministrstvo za notranje zadeve se na naša vprašanja nista odzvala. V preteklosti pa je policija že zanikala, da bi kdaj v mešanih patruljah prosilce za azil res prepuščala Hrvatom.

V praksi se sicer vračanje prosilcev za azil na Hrvaško vendarle odvija po postopkih, ki potekajo na policijskih postajah v Sloveniji. Tja prosilce za azil odpeljejo po prijetju, jih popišejo, njihove prošnje za azil pa ignorirajo. Hrvaškim policistom jih nato predajo v formalnem postopku, ti pa jih potem nasilno izženejo v Bosno in Hercegovino.

Zapiranje etnične skupine

Iz dokumentov, ki jih je zdaj pridobil Amnesty International Slovenije, pa je med drugim razvidno tudi protipravno navodilo, ki policiste napeljuje k etničnemu profiliranju prosilcev za azil. Vodstvo policije je namreč odredilo, da je treba prosilce za azil iz Alžirije in Maroka zapreti v center za tujce v Postojni. To naj bi storili zato, ker naj bi maroški in alžirski državljani v večji meri zlorabljali azilne postopke, se drogirali, kršili javni red in mir ter kradli. »Avtomatično omejevanje gibanja prosilcev za mednarodno zaščito iz Maroka in Alžirije na center za tujce brez vsebinske obravnave vsakega posamičnega primera je oblika diskriminacije in je prepovedano,« so sporočili iz Amnesty International Slovenije. »Za to se je vodstvo policije odločilo, čeprav je na podlagi preteklih sodnih odločitev vedelo, da takšno ravnanje ne zdrži sodne presoje,« so opozorili.

»Navedeni izseki iz pridobljenih dokumentov samo potrjujejo, kar smo trdili že ves čas in kar smo tudi razkrili s svojo raziskavo: slovenska policija izvaja prepovedane push-backe (prisilne izgone, op. p.), pri čemer tesno sodeluje s hrvaškimi organi,« so še sporočili iz nevladne organizacije.