AI je v novem sporočilu za javnost o nedavnem dogajanju v Iran navedel, da so zbrali srhljiva pričanja o pokolu več sto protestnikov, ki so ga oblasti nato želele prikriti. Iranske oblasti so po zatrtju protestov aretirale na tisoče protestnikov kot tudi novinarjev, borcev za človekove pravice in študentov, da bi preprečile razkritje neusmiljene represije, so sporočili v Londonu.

AI je v začetku decembra sporočil, da je bilo med protesti ubitih najmanj 208 ljudi, med njimi dva mladoletnika, stara 15 in 17 let. Uradni Teheran je te navedbe označil za čisto laž.

Iranske oblasti, ki so v nekaj dneh znova vzpostavile red v državi, so potrdile pet smrtnih primerov, med katerimi so bili štirje pripadniki varnostnih sil, ki da so jih ubili izgredniki.

AI, ki se sklicuje na neodvisne vire, trdi, da iranske varnostne sile mesec dni po koncu protestov še vedno izvajajo racije po vsej državi, med katerimi aretirajo ljudi na njihovih domovih ali delovnih mestih. Poleg odraslih so pridržani tudi mladoletniki, stari 15 let.

Organizacija še navaja, da so številni pridržani brez stikov z zunanjim svetom in v razmerah, enakih prisilnemu izginotju. Poleg tega so nekateri zapori resno prenapolnjeni.

AI je pozval oblasti v Teheranu, naj takoj in brezpogojno izpustijo vse, ki so bili pridržani arbitrarno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.