»Zdi se, da je režim morda umoril več kot 1000 iranskih državljanov, odkar so izbruhnili protesti,« je v četrtek izjavil ameriški posebni predstavnik za Iran Brian Hook. Ob tem je sicer priznal, da je težko preveriti informacije v Iranu, ki je močno omejil dostop do interneta, a je dodal, da zagotovo vedo, da je bilo ubitih več sto ljudi.

Hook je nadalje zatrdil, da je bilo med protesti več tisoč ljudi poškodovanih, najmanj 7000 protestnikov pa je bilo pridržanih.

Ameriški predsednik Donald Trump je zatrtje protestov v Iranu označil za brutalno in obljubil odločen odgovor na vsakršno iransko grožnjo ameriškim interesom.

V Iranu, ki so ga močno prizadele gospodarske sankcije ZDA po umiku iz iranskega jedrskega sporazuma, so 15. novembra izbruhnili protesti proti zvišanju cen goriva.

Hook je dejal, da zatrtje protestov kaže, da se mora režim opirati na brutalno silo in izgublja podporo tudi med svojimi tradicionalnimi podporniki iz delavskega razreda. »To je najhujša politična kriza, s katero se je v 40 letih soočal režim,« je menil.

Ameriške ocene o smrtnih žrtvah protestov so bistveno višje

Ameriške ocene o smrtnih žrtvah protestov so bistveno višje od podatkov, ki jih je objavila nevladna organizacija Amnesty International. Po njihovih navedbah je bilo ubitih 208 ljudi, pri čemer so opozorili, da gre za previdno oceno.

So pa ameriške ocene blizu številki 1029, ki jo je objavila organizacija Mudžahedin-e-Halk. Gre za opozicijsko skupino, ki je kritična do iranskih oblasti in ima tesne odnose s Trumpovo administracijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Visoki predstavnik Pentagona je medtem sporočil, da razmišljajo o napotitvi dodatnih vojaških sil na Bližnji vzhod. »Še naprej spremljamo grožnjo in smo zmožni dinamično prilagoditi naše sile,« je v senatu zagotovil predstavnik Pentagona za politične zadeve John Rod.

Neimenovani predstavnik ameriške administracije je za AFP povedal, da obrambni sekretar Mark Esper razmišlja o napotitvi dodatnih 5000 do 7000 vojakov na Bližnji vzhod. Kam naj bi poslali dodatne enote in kakšen bi bil časovni okvir za njihovo napotitev, za zdaj ni znano.