Afera Ibiza je letos v Avstriji poskrbela za pravi politični pretres. Domnevno nagovarjanje h korupciji v posnetku, ki je nastal na Ibizi, je Stracheja odneslo s položaja podkanclerja in predsednika FPÖ ter privedlo v padec vlade.

"Za nas je to osvoboditev, saj je s tem za nas Ibiza pozabljena in se lahko ozremo v prihodnost," je dejal Hofer ob naznanitvi odločitve stranke glede izključitve.

Strache, čigar članstvo je bilo pred tem zamrznjeno, se je na današnjo odločitev odzval z objavo na Facebooku. Kot je objavil, se na odločitev stranke ne bo pritožil, je pa napovedal vrnitev v avstrijsko politiko. "Veliko prigovarjanje ljudi" je motiv za temeljit razmislek o politični vrnitvi v prihodnjem letu, je dejal bivši vodja svobodnjakov. Dodal je, da ga je podpora njegovih privržencev ter državljanov Avstrije motivirala, da jim ne obrne hrbta.

Govoric, da naj bi se pridružil kakšni novi stranki, Strache danes ni potrdil. Trije nekdanji svobodnjaki so namreč ta teden predstavili novo avstrijsko skrajno desno gibanje, ki bi nekdanjemu predsedniku FPÖ lahko omogočilo vrnitev v politiko. Med drugim je eden od ciljev gibanja Zavezništvo za Avstrijo (DAÖ), da bi Strache postal njihov vodilni kandidat na deželnih volitvah na Dunaju prihodnje leto.

V Avstriji se že dlje ugiba o vrnitvi osramočenega Stracheja v politiko še pred deželnimi volitvami na Dunaju prihodnje leto. Petdesetletnik se je iz politike sicer umaknil po aferi Ibiza, proti njem pa oblasti preiskujejo tudi zaradi suma, da je strankarski denar pospravil v lasten žep. Nekdanji prvi svobodnjak očitke zavrača.