»S svojim znanjem, sposobnostmi, ugledom in svežimi idejami bo Mate Bekavac prispeval k nadaljnjemu programskemu in umetniškemu vzponu Orkestra Slovenske filharmonije ter k ugledu in razvojnemu preboju filharmonije,« je zapisala Marjetica Mahne.

Bekavca je za pomočnika povabila po tem, ko je s tega mesta razrešila Klemna Hvalo. »Razlog za odločitev je presoja direktorice, da gre za ravnanja, ki bi lahko vrgla senco na SF, ki zmanjšujejo njeno kredibilnost in povzročajo škodo pri odnosih s partnerji,« je utemeljila svojo odločitev.

Kot je še zapisala, bo SF poleg zaokroženega vodstva v novo leto vstopila tudi s pozitivnim finančnim poslovanjem in s Filharmoničnim festivalom baročne glasbe, ki bo na sporedu v začetku januarja.

Mate Bekavac je diplomiral na Visoki šoli za glasbo v Gradcu. Študij je nadaljeval na salzburškem Mozarteumu, kjer si je pri devetnajstih letih pridobil naziv magister umetnosti. Izpopolnjeval se je na sloviti šoli Julliard v New Yorku.

Uveljavil se je kot koncertantni solist in kot komorni glasbenik. Kot solist je nastopil z vsemi slovenskimi simfoničnimi in komornimi ansambli, z münchenskimi, moskovskimi in zagrebškimi solisti, s komornim orkestrom Franza Liszta, z orkestrom Philharmonie der Nationen, opernim orkestrom iz Frankfurta in drugimi. Kot komorni glasbenik pa je sodeloval s številnimi priznanimi umetniki, denimo s flavtistko Ireno Grafenauer, violinistom Jurijem Bašmetom in hornistom Radovanom Vlatkovićem.

Je dobitnik več prvih nagrad na tekmovanjih. Leta 2004 je dobil nagrado Prešernovega sklada.