Lola Astanova velja za eno najbolj priljubljenih pianistk na svetu, mnogi jo imajo tudi za najlepšo. Glasbenica velja za pravo senzacijo zaradi izvedb Chopina, Liszta in Rahmaninova, odlična pa je tudi v pop in rock skladbah. Zmes vsega je, kot pravijo, ključ njenega uspeha na vseh koncih sveta. Za začetek novembra je bil napovedan tudi njen koncert v Sloveniji, a so ga v zadnjem trenutku preklicali. Vseeno smo se imeli priložnost z njo pogovarjati.

Označujejo vas za novo senzacijo na svetovni glasbeni sceni, pa vendar je za vami že omembe vredna kilometrina in niste začetnica. Vas takšni naslovi in oznake motijo?

Takšne oznake prihajajo od drugih, ne da bi sama imela na to kakšen vpliv. To zadeva občinstvo in poznavalce. Klasična glasbenica sem od šestega leta, me je pa biti zgolj to vedno dolgočasilo, zato sem želela početi stvari drugače. Glasba je zame strast, nekaj, kar je povezano s čustvi, z željo po eksploziji. Tako želim tudi sama delovati. Ker sem to jaz.

Med glasbeniki, ki ne pojejo, so na svetu najbolj priljubljeni pianisti. Zakaj? Zakaj ste se od inštrumentov odločili ravno za klavir?

Gre za osnovni inštrument za mnogo skladateljev, zato se večina glasbe začne s klavirjem. Klavir je tudi solo inštrument, zaradi česar zveni odlično tudi povsem sam. Z elektronsko tipkovnico so ustvarjalne možnosti večje kot pri katerem koli drugem inštrumentu. Mama je bila profesorica klavirja in je zato klavir del mojega življenja in ena prvih stvari, ki sem jih videla. Nekakšen del DNK in ne predstavljam si biti brez njega.

Večina pianistov je moških. Je za žensko težko na sceni?

Mi poveste eno področje, kjer biti ženska pomeni lažjo pot? Ne pritožujem se, a še vedno živimo v zelo seksističnem svetu. Ne glede na področje, mora biti ženska boljša od moškega, da lahko opravlja neki posel oziroma da sploh lahko kandidira. Na odru, v sejni sobi, v vladi… ženske se povsod srečujejo s tem.

Na nastopih v Ameriki ste spoznali tudi predsednika s soprogo. Kakšen vtis je na vas naredila naša Melania Trump?

Srečali sva se večkrat v zadnjih letih. Prijetno poklepetava o različnih, predvsem tako imenovanih ženskih stvareh. Vedno je bila prijazna in tudi moje delo jo je zanimalo.

Vsak umetnik ima svoj razpoznavni znak. Kot nekateri vaši kolegi obvladate tudi druge zvrsti, ne le klasike. Pop, rock… Je to magnet in povabilo mladim, tudi najstnikom recimo, da pridejo na takšne koncerte? Manjka takšne publike?

Vedno me je motilo, če je umetnik popredalčkan ali omejevan pri svojem delu. Glasba je zame brezmejno vesolje, kjer naj bo umetnik izrazno svoboden brez meja. Ko ne igram klasike, ampak drugo, to delam, ker sem moderna glasbenica in živim danes. Obožujem igranje vznemirljivih stvari in mladi se odzivajo na genialnost in moč izvajanega, ne na zvrst.

Lani so vas imenovali za najbolj priljubljeno pianistko na svetu. Nedvomno ste tudi atraktivnega videza. Ste se zaradi njega morali kdaj bolj dokazovati, kot bi se sicer?

Kot sem rekla, večina žensk se mora nenehno dokazovati za profesionalno spoštovanje. Nekoč sem gledala video, kjer zelo znani kolega igra z veliko napakami, brez tempa, zgrešeno v polovici tonov, pa so vseeno to komentirali kot genialno. Če bi to naredila jaz… Ko ženska odigra vse perfektno, bo še vedno dobila veliko pozornosti zaradi obleke ali videza.

Ste se kdaj poskusili v manekenskih vodah? Ali kot igralka?

Veliko filmskih in televizijskih ponudb sem že dobila, a še nobene, ki bi se mi zdela res prava zame. Če in ko bo prava, zakaj ne? Je pa klavir seveda prvi.

Veliko se je govorilo o vaši ljubezenski zvezi s Stjepanom Hauserjem iz 2CELLOS. Je glede te romance res ali ne?

Nikoli nisva bila in nisva par, kar sem povedala tudi na družbenih omrežjih, ko so začeli pisati in ugibati o tem. Vse doslej me o tem ni vprašal ali pri meni preverjal še niti en novinar. Vi ste prvi.

Kaj počnete, ko niste na odru?

Uživam v običajnih stvareh, rada se na primer družim s prijatelji, odkrivam nova mesta in stvari. Veliko me zanima. Rada se učim, v mojem poslu je nujno tudi poglabljati se vase in vzeti čas zase.