Druga svetovna vojna je bila namenjena temu, da se evropski prostor preuredi po Hitlerjevem načrtu, je na današnji predstavitvi zadnje knjige iz svoje trilogije z naslovom Usodne prevare poražencev in zmagovalcev opozoril Roter. V tehničnem pogledu je bila kolaboracija z okupatorjem po njegovih besedah res prisilna, ker naj se tako majhen narod ne bi mogel upreti tako veliki sili. »Toda kaj če bi vsi okupirani narodi takrat pustili, da gredo stvari svojo pot, ali da bi jih prepustili v reševanje Združenim državam Amerike?« je vprašal.

Tedanja politična elita, ki se je odrekla aktivni vključitvi v upor proti okupatorju, je po njegovem opozorilu ravnala napačno. Takrat je bilo tudi nenehno čutiti pritisk proti komunizmu, ki so ga vladajoči razumeli kot večje zlo od nacizma, je opozoril avtor, ki je bil po osamosvojitvi Slovenije svetovalec takratnega predsednika republike Milana Kučana.

Pri današnjem urejanju razmerij med političnimi strankami bi morale po njegovi oceni tiste, ki so nasledile takratne stranke, prevzeti odgovornost in obžalovati napačna ravnanja. Če bi se to zgodilo na obeh straneh, bi verjetno prišlo do prvih korakov v pravo smer, je ocenil. Te stvari po njegovih besedah »niso takšne, da bi se pozabile, saj se vrnejo preko druge, tretje ali desete generacije«. »Trajnost te napetosti je usodna za prihodnost slovenske države,« je posvaril.

Avtor spremne besede Peter Kovačič Peršin je dejal, da je Roter s svojo trilogijo, v kateri sta še knjigi Padle maske in Pravi obraz, izpričal svojo duševno moč, voljo po očiščenju od travm in željo, da bi s tem pripomogel k očiščenju narodne skupnosti. Po njegovih besedah je dokazal pokončnost, ki je med temeljnimi značilnostmi notranje pomiritve.

V spremni besedi pa je zapisal, da je Roter opredelil medvojni boj med Slovenci kot »hibriden državljanski spopad, ki mu je bližja opredelitev bratomorne kot državljanske vojne«. Po njegovih besedah Roter sklepa, da gre za »deljeni odgovornost in krivdo«, za odgovornost domobranske in partizanske strani, predvsem pa za odgovornost ideologov na obeh straneh, ki so z ideološko propagando razdvajali narod. O tem dejstvu se je mogoče sporazumeti, če že ne spraviti, je navedel Kovačič Peršin.