Globalna podnebna konferenca, na kateri naj bi predstavniki držav rešili svet pred uničujočimi posledicami podnebnih sprememb, je postala "priložnost za države, da izkoristijo pravne luknje in se izognejo povečevanju ambicije" na področju boja proti podnebnim spremembam, je v Madridu dejala 16-letnica. »Države iščejo pametne načine, kako se izogniti resničnemu ukrepanju,« je poudarila.

»Nedavno je nekaj bogatih držav obljubilo, da bo zmanjšalo svoje izpuste toplogrednih plinov za toliko in toliko odstotkov do tega ali drugega datuma, ali da bodo postale podnebno nevtralne ali imele neto ničelne izpuste v toliko in toliko letih. To morda na prvi pogled zveni impresivno, a tudi če so nameni dobri, to ni vodenje. To ni vodenje, to je zavajanje,« je poudarila.

Greto je na konferenci spremljala skupina mladih aktivistov z vsega sveta, ki so po njenem nagovoru vstopili v dvorano in od delegatov zahtevali takojšnje ukrepanje.

Temeljni namen 12-dnevne podnebne konference, ki se je začela prejšnji ponedeljek, je dokončno oblikovanje knjige pravil za začetek izvajanja pariškega podnebnega sporazuma. V njej naj bi bila navodila za pripravo in dopolnjevanje podnebnih ciljev za pogodbenice pariškega sporazuma, pravila za spremljanje in poročanje o doseganju ciljev ter izvajanju ukrepov za petletna obdobja, pravila za področje zmanjševanja emisij toplogrednih plinov in prilagajanja na podnebne spremembe ter vsebine glede pomoči državam v razvoju - tako finančne kot v obliki prenosa tehnologij.

Številna vprašanja ostajajo odprta

A kljub dejstvu, da se konferenca počasi že izteka, številna vprašanja ostajajo odprta. Predvsem se države ne morejo dogovoriti, kako financirati boj proti podnebnim spremembam in kako naj bodo urejene sheme za trgovanje z izpusti. Prav tako je zelo malo napredka pri vprašanju financiranja že nastale škode v najbolj ranljivih državah.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes industrijo pozval, naj »prestavi v višjo prestavo« in ozeleni svoje poslovanje. »Čeprav vidimo nekatere pomembne korake v smeri trajnostnih poslovnih modelov, nismo še niti približno dosegli potrebnega obsega ter širine,« je poudaril.

Tudi Svetovni gospodarski forum (WEF) se je pridružil pozivom, naj vlade in podjetja storijo več za zmanjšanje emisij. Kot ugotavlja v danes objavljeni študiji, je le 67 od 193 članic ZN, ki so skupaj odgovorne za manj kot 15 odstotkov globalnih izpustov, obljubilo ogljično nevtralnost. »Svet potrebuje kombinacijo javne ambicije, politične gotovosti ter podjetniškega voditeljstva,« je poudaril izvršni direktor WEF Dominic Waughray.

Poročilo, ki ga je WEF pripravil skupaj s svetovalnim podjetjem Boston Consulting, je kritično do največjih onesnaževalk, češ da ne storijo dovolj v boju proti podnebnim spremembam. Pri tem je še posebej okaralo Kitajsko in ZDA.