Tožbo proti Mjanmaru zaradi pregona Rogingov leta 2017 je v imenu Organizacije islamskega sodelovanje vložila Gambija. Pravosodni minister te zahodnoafriške države Abubacarr Tambadou je pozval sodišče, naj Mjanmaru odredi, da ustavi genocid nad Rohingi. "Vse, kar Gambija zahteva, je, da zapoveste Mjanmaru, naj ustavi to nesmiselno ubijanje, naj ustavi ta barbarska dejanja, ki še naprej pretresajo našo kolektivno zavest, naj ustavi ta genocid nad lastnim ljudstvom," je dejal Tambadou.

Obravnave se je udeležila tudi Nobelova nagrajenka za mir ter nekdanja ljubljenka zahodnih medijev in voditeljev Aung San Suu Kyi. Ob prihodu v Palačo miru v Haagu ni dajala izjav za medije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred začetkom obravnave so iz njenega urada sporočili, da bo Aung San Suu Kyi v Haagu branila nacionalne interese Mjanmara. Aung San Suu Kyi je nekoč uživala sloves borke za svobodo, ki se je postavila po robu vojaški hunti v Mjanmaru, zaradi česar je 15 let preživela v hišnem priporu. Molk ob pregonu Rohingov in zagovarjanje generalov, ki so jo nekoč zaprli, pa sta močno omadeževala njen ugled.

Na mjanmarsko vojsko letijo očitki, da je leta 2017 poskušala sistematično izbrisati Rohinge v zvezni državi Rakhine. Nasilje je sprožilo množičen eksodus pripadnikov te manjšine, v sosednji Bangladeš se jih je zateklo okoli 740.000. Begunci so ob prihodu pripovedovali o mučenju, ubijanju, posilstvih in požiganju vasi.

Mjanmarska vojska je vztrajala, da je bila vojaška operacija potrebna za boj proti terorizmu.

Obravnavo v Haagu pozorno spremljajo tudi v begunskih taboriščih v Bangladešu. Rohingi pozivajo Aung San Suu Kyi, naj prizna množična grozodejstva, ki so se dogajala v zvezni državi Rakhine.

"Suu Kyijeva ne more ničesar zanikati. Mednarodna skupnost mora poslušati naš glas, saj smo mi prave žrtve," je dejal vodja Rohingov v enem od taborišč Sayed Ulla. "Obsojence želim videti na vislicah. Neusmiljeno so nas pobijali. Svoje družine ne bom dobila nazaj," je dejal Saida Khatun, ki je bila priča poboju svojih staršev, moža in treh otrok.

Preiskovalci ZN so zatiranje Rohingov označili za genocid.