Švedska akademija, ki je danes v Stockholmu podelila letošnje Nobelove nagrade, je izjemoma podelila kar dve za književnost, saj je lani zaradi spolnega in finančnega škandala ni. A pri izbiri nagrajencev v tem »rehabilitacijskem« letu, ki naj bi opral njeno ime, ni imela prav srečne roke.

Če glede poljske pisateljice Olge Tokarczuk ni bilo prav nobenih dvomov, je izbira Petra Handkeja, ki se je v jugoslovanski vojni postavil v bran Miloševiću, nedvomno diskutabilna, kar so pokazali številni odmevi. Najprej sta zaradi odločitve protestno odstopila član Nobelovega komiteja in član Švedske akademije, več pa jih je odklonilo sodelovanje na podelitvi. Sledili so civilnodružbeni protesti z Balkana, ki so se jim pridružili tudi številni državljani od drugod, na koncu pa so se jim pritaknili še državni: bosanski, hrvaški, kosovski in albanski, pa tudi turški in deloma še severnomakedonski.

Slovenija molči, na prangerju: Handke je napol Slovenec, a njegovih »interpretacij« nedavne vojne ne moremo sprejeti; četudi je kakšen njegov očitek na naš račun točen. Politična stališča nagrajenega avtorja in njihova drastična manifestiranja, kot so bila Handkejeva, v občutljivem času eksjugoslovanskega revizionizma in vseevropskega vzpona novih fašizmov, enostavno ne morejo ostati prezrta. Tudi zato ne, ker je pisatelj nekaj dni pred prejemom nagrade novinarjem v Stockholmu zabrusil, da ne bo odgovarjal »na tako prazna in nevedna vprašanja«.

Odgovore na »prazna« vprašanja so danes vendarle zahtevali protestniki na stockholmskem trgu, ki jim je protestni napis uspelo obesiti tudi pred koncertno dvorano, v kateri je potekala slovesnost (na fotografiji).

V ozadju je zaradi tega problema ostal še en sporen element: nagradi so pogosto očitali ne le, da najde le moške, ampak tudi njeno osredotočenost na zahodno kulturno sfero; oboje preverljivo drži. Izbire pač niso zgolj strokovne, ampak tudi ideološke in politične. Tokrat sta kar oba nagrajenca iz Evrope oziroma EU, kot da na vsem širnem svetu ne bi bilo avtorja ali avtorice, ki bi si, brez madeža, zaslužila stockholmski pogled.