Amazon v tožbi trdi, da je Trump nenehno napadal Amazon tako javno kot za kulisami, da mu onemogoči pridobitev pogodbe za sistem s kratico JEDI. Trumpov motiv naj bi bil škodovati političnemu sovražniku, ustanovitelju Amazona Jeffu Bezosu, ki je tudi lastnik Washington Posta. Zaradi Trumpovega vpletanja Pentagon glede na tožbo ni mogel sprejeti razumne in poštene odločitve.

Trump dejansko nenehno napada Bezosa zaradi poročanja Washington Posta, ki ga ne hvali, kot to počnejo nekateri Trumpu naklonjeni mediji. "Vprašanje je, ali lahko predsednik ZDA izkorišča proračun Pentagona za svoje osebne in politične cilje," piše v tožbi, na kar bi odgovor moral biti že znan. Trump je namreč Pentagonu vzel denar za gradnjo zidu na meji z Mehiko, čeprav mu kongres, ki ima po ustavi pristojnost za proračunsko porabo, tega ni dovolil.

Amazon zahteva ponovitev postopka oziroma javnega natečaja brez Trumpovega vpletanja, kar pa se verjetno ne bo zgodilo. Uradniki Pentagona namreč po vrsti zanikajo, da je Trump vplival nanje pri izbiri izvajalca storitev v oblaku. Na drugi strani pa je Trump javno napadel Amazon tudi pri tem natečaju.