Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na srečanju s senatorji v nedeljo poudaril Ebrard, se pri proizvodnji avtomobilov v Mehiki poleg ameriškega jekla uporabljajo komponente iz Brazilije, Japonske in Nemčije. Očitki o preskromnem deležu tujih surovin oz. komponent so po njegovih besedah tako neutemeljeni.

Mehiška trgovinska delegacija bo po ministrovih navedbah na naslednjem srečanju podpisnic USMCA predlagala, da se uveljavitev določila glede jekla zamakne za najmanj pet let. ZDA predlagajo njegovo sprejetje s takojšnjim učinkom.

Napovedal je, da bodo nasprotovali tudi prestrogim omejitvam za uvoz aluminija, saj ga sami ne morejo proizvajati in so odvisni od uvoza.

ZDA, Kanada in Mehika so posodobljen prostotrgovinski sporazum, ki je nadomestil že skoraj 25 let star sporazum z imenom Nafta, podpisale novembra lani. Pozneje so ga še nekoliko spreminjale, pri čemer želijo ZDA vnesti tudi omenjeno določilo glede jekla in aluminija.

Ebrardove nedeljske izjave sledijo nedavnim komentarjem mehiškega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja, ki je odločno zavrnil predlog ZDA za napotitev strokovnjakov v Mehiko, ki bi spremljali implementacijo sporazuma.