Če ne bi vedeli, da gre za dvoboj za naslov prvaka v težki kategoriji, bi le stežka verjeli, da sta v ringu dva izmed najboljših na svetu. Že na prvi pogled sta se namreč borca močno razlikovala. Odlično telesno pripravljeni Britanec Anthony Joshua na eni in občutno pretežki Andy Ruiz Jr., Američan mehiških korenin, na drugi strani. A naj vas njegova debelost ne zavede, ko sta se pomerila junija, je bil zavaljeni boksar boljši, ko je v slovitem Madison Square Gardnu v New Yorku pripravil eno največjih presenečenj v zgodovini boksa.

Ne bo se ponovilo, si je tedaj mislil temnopolti Britanec. In res se ni. V Dirijahu v Savdski Arabiji je bil 12 rund boljši tekmec, kar so prepoznali tudi vsi trije sodniki in ga z izidom 118:110, 118:110 in 119:109 soglasno proglasili za zmagovalca. »Najprej Bogu hvala. Že prvič v ringu z njim je bilo lepo, zato je bilo treba poskusiti še drugič,« se je nekoliko pošalil Anthony Joshua, ki je dobil 23. poklicni dvoboj ob le enem porazu. »Počutil sem se kot pred izpitom. Prvič ga nisem opravil. Tokrat sem bil veliko bolje pripravljen. Imel sem pripravljeno strategijo, ki sem ji sledil od začetka do konca. Znam sicer nokavtirati tekmece, a tokrat je štela le zmaga. Če bi boksal za gledalce, bi lahko izgubil. Boksal sem zase, za zmago,« je še dodal Joshua, ki ima v svoji vitrini znova pasove združenj WBO, IBF, WBA in IBO.

Ruiz je dobil močan udarec že v uvodni rundi pred 15.000 gledalci v zato posebej zgrajeni dvorani. Joshua mu je prebil levo oko tik pred koncem runde. Joshua je tudi v nadaljevanju uporabljal celoten ring za izogibanje udarcev tekmeca, ki si je privoščil nekaj nešportnih udarcev in držanja. Britanec, ki bo bogatejši za 85 milijonov ameriških dolarjev, je napadel v sedmi rundi s serijo udarcev, ki pa jih je nasprotnik preživel na nogah. Tudi v nadaljevanju nokavta ni bilo. »To je bil njegov večer. Nisem bil pripravljen tako, kot bi moral biti. V tem času sem dobil še dodatne kilograme, preveč sem se zabaval. Bil je boljši. Vajen sem, da slavim z nokavtom, kar mi tokrat ni uspelo,« je priznal Andy Ruiz Jr., ki je bil s 128 kilogrami še sedem kilogramov težji kot na dvoboju pred pol leta.