Peter Prevc je bil na tretji postaji svetovnega pokala smučarskih skakalcev v Nižnem Tagilu v Rusiji najboljši slovenski predstavnik. Čeprav so se mu v soboto po spektakularnem skoku v prvi seriji nasmihale stopničke, je obe preizkušnji sklenil na osmem mestu. Prevc je bil dovolj dober, da se je suvereno uvrstil med najboljšo deseterico, v bitki za zmagovalni oder pa je bila konkurenca spretnejša in odločnejša. V soboto je premierno zmago v svetovnem pokalu dosegel Japonec Jukija Sato, dan pozneje pa je slavil Avstrijec Stefan Kraft. Tekmovanje v Nižnem Tagilu so zaznamovale spremenljive vetrovne razmere.

Prevc: Ni prostora za napake

Za slovensko reprezentanco se je ruska preizkušnja začela zapletati že v petkovih kvalifikacijah, ko sta nastop na sobotni tekmi zgrešila Timi Zajc in Anže Semenič. Slovensko čast sta v finalu reševala le vodilni po prvi seriji Peter Prevc in Anže Lanišek, ki je bil na koncu štirinajsti. Očitno je Prevca zdelal tudi pritisk, da je v zaključnem skoku nazadoval na osmo mesto, ko so vsi pričakovali še en odmeven skok za konec uspešnega dne. »Po kvalifikacijah in treningih nisem bil prepričan, da se bom uvrstil med deseterico. Ostaja grenak priokus, saj sem v drugi seriji pokvaril uvrstitev. Prvi skok je bil v odličnih razmerah zelo dober, v drugem poskusu pa me je odnesla napaka. V svetovnem vrhu ni prostora za napake,« je bil kritičen Peter Prevc, ki je v finalu skočil dobrih deset metrov manj kot v prvi seriji.

Na začetku sezone so za slovensko reprezentanco značilna velika nihanja, saj tekmovalci še niso v optimalni formi. Na nedeljski tekmi je splošno podobo izbrane vrste popravil le Timi Zajc, ki je v finalu napredoval za enajst mest in se uvrstil na rep vodilne deseterice. Ponesrečen dan je imel Anže Lanišek, ki je bil pred tednom dni tretji v Ruki na Finskem, danes pa je končal na skromnem 28. mestu. Peter Prevc je bil zadovoljen s končnim osmim mestom: »V dobrih razmerah sta mi uspela dobra skoka. Ker sem se dvakrat uvrstil med najboljšo deseterico, grem iz Nižnega Tagila z dvignjeno glavo.«

Slovenski selektor Gorazd Bertoncelj je podčrtal zahtevnost tekmovanja v Rusiji, kjer je veter neprestano spreminjal smeri. »Izredno smo zadovoljni z osmim mestom Petra Prevca. Vsi trije njegovi skoki so bili na zelo visoki ravni. Prebudil se je Timi Zajc, Anžetu Lanišku pa se pozna utrujenost, zato je tudi slabša dinamika njegovih nog. Domen Prevc in Tilen Bartol nista prikazala dovolj dinamike na odskočni mizi in sta zato ostala zunaj finala,« je dejal Gorazd Bertoncelj, ki bo za prihajajoči izziv v Klingenthalu v Nemčiji morda osvežil ekipo z Jurijem Tepešem in Jernejem Damjanom, ki v Rusijo nista odpotovala.

Uspešna vrnitev Eme Klinec

V olimpijskem Lillehammerju so deveto sezono svetovnega pokala odprle smučarke skakalke, ki so se pomerile na dveh posamičnih preizkušnjah. Dvojno zmago je z veliko prednostjo pred tekmicami slavila dvakratna zmagovalka svetovnega pokala Maren Lundby z Norveške. »Zelo dober občutek je, ko novo sezono odpreš z odličnima dosežkoma na domači skakalnici. Trdo sem trenirala, da mi je uspel tako dober start,« je komentirala Maren Lundby. Najboljša slovenska predstavnica je bila na obeh tekmah povratnica v karavano svetovnega pokala Ema Klinec, ki je dvakrat pristala na četrtem mestu. »Vrhunski rezultat. Ni veliko manjkalo do uvrstitve na zmagovalni oder. Pomanjkljivosti bom odpravljala na treningih,« je iz Lillehammerja sporočila Ema Klinec.

Glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič je pohvalil vrnitev Eme Klinec, ki si je ob koncu lanskega leta na tekmi državnega prvenstva ob padcu huje poškodovala koleno. Po operaciji in šestmesečni rehabilitaciji je dokazala, da je pripravljena za najvišje izzive. »Naredila je ogromno dela tako na treningu kot doma. Stopničke so bile dosegljive, a bi morala za višjo uvrstitev prikazati boljše skoke,« je dejal Zoran Zupančič. Ema Klinec je bila v soboto edina slovenska tekmovalka, ki ji je uspel preboj med vodilno deseterico. Danes sta njen uspeh s sedmim in osmim mestom dopolnili Nika Križnar in Urša Bogataj. Smučarske skakalke bodo sezono nadaljevale ta konec tedna v Klingenthalu. Na uvodu nerazpoloženo Majo Vtič bo zamenjala Katra Komar.