»Sedmo mesto je za nas skoraj toliko vredno kot zmagovalne stopničke,« se je glavni trener biatlonske reprezentance Uroš Velepec veselil po sobotni štafetni tekmi. Miha Dovžan, Jakov Fak, Klemen Bauer in Rok Tršan so se po skromnem začetku na posamičnih preizkušnjah dvignili in presegli pričakovanja. Pred Slovenijo so bile le reprezentance Norveške, Francije, Italije, Rusije, Švedske in Ukrajine, za njimi pa najprej četverica Nemčije. To so tudi reprezentance, ki so na prvih osmih mestih v pokalu narodov IBU. S sedmim mestom so potrdili vrednost kot ekipa. Štafetna tekma ima prestižen ugled. V pretekli sezoni 2018/19 so na štafetnih tekmah dvakrat posegli po deseterici. Prav na svetovnem prvenstvu marca na tem prizorišču v Östersundu so v isti zasedbi osvojili peto mesto, kar je bil eden najboljših dosežkov sploh pretekle zime.

Vsa četverica je glede na trenutno razmerje moči iztisnila skoraj maksimum. Na strelišču so porabili 11 dodatnih nabojev, da so zadeli vseh 40 tarč. S tem niso bili med najnatančnejšimi, vsekakor pa so prehitevali konkurenčne štafete iz osrednje Evrope (Nemčija, Švica, Avstrija, Češka), ki so morale v kazenski krog. Naloga prvega moža Miha Dovžana je vedno ohraniti stik z najboljšimi štafetami in čim manjši zaostanek. Zaostanek okoli minute (1:11 minute) pomeni dobro opravljena naloga za biatlonca iz Gorij, čeprav je bilo to tedaj zgolj 20. mesto po prvi predaji.

Jakov Fak in Klemen Bauer sta stebra štafete. Fak je dosegel drugi čas svoje predaje, Bauer je bil med svojimi s četrtim časom dneva. Hitrejši od Faka je bil le Jasper Nelin, ki je po polčasu Švedsko na veselje domače publike zavihtel na čelo kolone, Slovenija pa je po zaslugi najboljšega moža že bila peta z minuto in petimi sekundami zaostanka. »S takim nastopom dobiš več samozavesti. Še posebej, če kakšnega tekmovalca prehitiš tudi v smučini in ni le obratno,« se je Jakov Fak spomnil primerjave s posamično tekmo na 20 kilometrov, ko tekaško predvsem zaradi slabše pripravljenih smuči ni bil konkurenčen. Štafeta je potrditev, da zmore boj s spodnjim razredom elitnega nivoja deseterice. Predvsem na račun zelo hitrega in natančnega streljanja kljub visokemu tveganju.

Od Bauerja so bili v tretji predaji po času hitrejši Norvežan Tarjei Boe, Francoz Desthieux in Rus Latipov, ki sodijo med nosilce svojih štafet. Tekaško je bil na robu deseterice, a se je prav tako izkazal s hitrim streljanjem. Na štafetnih tekmah pokaže še kaj več kot med posamezniki. Veliko daje na štafeto. »Mislim, da smo kot ekipa marsikoga presenetili. Predvsem zaradi rezultatov na posamičnih tekmah, ki po mojem niso odraz realnega stanja naše pripravljenosti. Pokazali smo, kaj zmoremo, in tudi v Hochfilznu se še lahko izboljšamo. Skoraj nam je uspelo tudi ponoviti dosežek s svetovnega prvenstva, kar bo izziv tudi za naprej,« je bil motiviran Klemen Bauer. Rok Tršan se je opravičeval ostalim fantom, ker bi z bolj natančnim streljanjem stoje posegli celo višje. Dosegljivo je bilo šesto mesto, kot so bili po treh predajah. Po streljanju leže je bil Tršan že pred Švedi na petem mestu, a je najboljši njihov biatlonec Sebastian Samuelsson potem že v teku švignil mimo. Na strelišču je bil hitrejši in spretnejši še Ukrajinec Dmitro Pidrušni. Trenerju Velepcu se je seveda odkotalilo breme pritiska. »Šesto mesto je bilo skrita želja pred začetkom dneva, a se zavedamo, da smo na 13. mestu pokala narodov. Fantje so porabili morda kakšen rezervni naboj preveč, a so tekaško pokazali, da zmorejo,« je bil zadovoljen. Pričakovanja ženske štafete na nedeljski preizkušnji so bila skromna. Polono Klemenčič, Leo Einfalt, Nino Zadravec in Niko Vindišar je zmagovita štafeta Norveške ujela za tekmovalni krog (dva kilometra) že pred ciljno črto, kar je pomenilo 18. mesto.