Predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je v parlamentarni postopek vložila Levica, odbor DZ pa ga je bistveno preoblikoval z dopolnili koalicije. V predlog so vnesli uvedbo pavšalnega prispevka v višini 29 evrov. To naj bi bil prvi korak, v naslednjem pa koalicija napoveduje solidarnostno lestvico pri pobiranju prispevka.

A kot kaže, tudi v koaliciji niso enotni glede obravnave predloga. Poslanec DeSUS Ivan Hršak je na današnjem kolegiju predsednika DZ predlagal umik te točke dnevnega reda z decembrske seje. V DeSUS namreč zaupajo ministru za zdravje Alešu Šabedru, da bo v prihodnjih slabih treh mesecih pripravil celovito prenovo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in obenem uredil tudi vprašanje dolgotrajne oskrbe. Ko bo predlog ministrstva v postopku, bi DeSUS predlog Levice zavrnil.

Za prenos te točke dnevnega reda vsaj na januarsko sejo se je na kolegiju zavzel tudi poslanec SNS Dušan Šiško.

Kolegij danes o predlogu DeSUS ni glasoval, saj lahko po poslovniku DZ predlog zakona s seje DZ umakne le poslanska skupina, ki je uvrstitev na dnevni red predlagala. V tem primeru je to Levica, ki pa pričakuje obravnavo predloga. Poslanci sicer v začetku plenarne seje potrjujejo predlog dnevnega reda.

Hršak je v izjavi za STA po kolegiju napovedal, da se bodo v poslanski skupini še pogovorili o nadaljnjih poslovniških možnostih in se na seji ustrezno odzvali. Prav tako se bodo še pogovorili o podpori predlogu zakona Levice, če bo ostal na dnevnem redu. To postavlja pod vprašaj uspeh predloga.

DZ bo na decembrski seji med drugim opravil tudi drugo branje predloga poroštvenega zakona za drugi tir Divača-Koper ter del tretje razvoje osi. Skupna vrednost projektov je 1,9 milijarde evrov, zakon pa predvideva poroštvo v višini 777 milijonov evrov.

Na dnevnem redu je tudi poročilo o obveščevalni in protiobveščevalni dejavnosti v povezavi z dogodki med Slovenijo in Hrvaško med arbitražnim postopkom pred arbitražnim razsodiščem v Haagu. Ta točka dnevnega reda ima oznako tajno.