Malo po 15. uri je v središču Britofa pri Kranju odjeknila močna eksplozija. Sirene reševalcev in gasilcev so zarezale v mirno popoldne, središče dogajanja je bilo na glavni cesti v bližini gasilskega doma. Gasilci so nemudoma evakuirali 76 krajanov iz desetih hiš, policisti so nepredušno zaprli širše območje in začeli opozarjati prebivalce, naj ne prižigajo odprtega ognja. V kraju je bilo presenetljivo mirno že čez uro ali dve, zaznati ni bilo nobene panike. Bolj skrb, kaj bo s poškodovanimi. Uradno se je ob eksploziji poškodovalo šest ljudi, a kmalu se je razvedelo, da gre za dva delavca, ki sta opravljala vzdrževalna dela na vodovodni napeljavi, in za štiri otroke, domačine. Najhuje jo je skupil delavec, ki je bil v jašku ob sami eksploziji, štirje otroci pa naj bi bili huje opečeni po rokah in glavi. Vse so odpeljali v ljubljanski klinični center. Kot je v večerni izjavi pojasnil dežurni travmatolog Marko Jug, so vsi zunaj smrtne nevarnosti in ne potrebujejo intenzivne terapije. Enega od otrok so tudi že odpustili v domačo oskrbo.

Uradni podatki policije, gasilcev in mestnega štaba civilne zaščite pa so naslednji: okoli 15.10 je v vodovodnem jašku prišlo do eksplozije. V bližini jaška je še preostala infrastruktura, tudi plinovod. Kje je začel plin uhajati, zakaj je prišlo do poškodbe plinovoda in zakaj do same eksplozije, bo stvar preiskave. Domačini so vedeli povedati, da ni bilo prvič, da je v Britofu uhajal plin. Po prvih podatkih škoda na stanovanjskih objektih ni nastala. »Zaprli smo 400 metrov ceste in evakuirali območje v širini 50 metrov levo in desno od ceste,« je povedal Bojan Kos s Policijske uprave Kranj. »Zaenkrat so evakuirani krajani nastanjeni pri sorodnikih in prijateljih, če se bo evakuacijsko območje širilo, pa imamo v pripravljenosti prostore v Osnovni šoli Predoslje,« je dodal poveljnik kranjske civilne zaščite Sašo Govekar. V intervenciji je sodelovalo 18 gasilcev Gasilsko reševalne službe Kranj in PGD Britof. »Potekajo prezračevanje jaškov in meritve prisotnosti plina. Evakuacija je potekala hitro in brez težav,« pa je na kraju dogajanja povedal vodja gasilske operative kranjskih poklicnih gasilcev Andraž Šifrer.

Evakuirani stanovalci so se pozno zvečer, potem ko so gasilci temeljito preverili prisotnost plina, počasi začeli vračati v domove. Gasilci so do doma pospremili vsako družino in sproti še enkrat preverjali koncentracije plina. Kot so sporočili s policije, pa glavna cesta skozi Britof do nadaljnjega ostaja zaprta.

V Britofu sicer ta čas potekajo obsežna gradbena dela pri gradnji kanalizacije in druge infrastrukture. Ali je eksplozija morda povezana s tem, za zdaj še ni znano.