Pet oseb, med njimi trije otroci, ki so jih v torek po eksploziji plina v Britofu pri Kranju hospitalizirali v ljubljanskem UKC, zaradi poškodb ne bo imelo hujših posledic. »Odrasla sta bila bliže eksploziji. Tisti, ki je bil ob nesreči na robu vodovodnega jaška, ima opečeno celotno glavo, gre za osemodstotne opekline. Drugi, ki je bil v jašku in je nosil pokrivalo, pa ima opečena obraz in roko. Otroci imajo opekline obraza. V vseh primerih gre za površinske opekline, z ustrezno nego posledic ne bo,« je danes pojasnil dr. Albin Stritar s kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline ljubljanskega UKC.

Po tem, ko so enega otroka oskrbeli le ambulantno in ga nato napotili domov, so torej trije otroci ostali na zdravljenju na pediatrični kliniki, odrasla pa zdravijo na opeklinskem oddelku UKC. Operacije ne bodo potrebovali. Otroci bodo zaradi oči in dihal hospitalizirani še dva dni, tudi odrasla bosta v dveh, treh dneh odpuščena v domačo nego. Tudi psihično stanje bolnikov je brez posebnosti. To velja tudi za male bolnike. »Znakov psihotravme ni, če bi se pokazali, pa so na kliniki psihologi, ki lahko poskrbijo za to,« je izjavil Stritar.

Domplan se ne čuti krivega

Po tem, ko je v vodovodnem jašku pri gasilskem domu v Britofu v torek malo po 15. uri eksplodiral plin, so po besedah Andraža Šifrerja, namestnika direktorja in vodje gasilske operative v Gasilski reševalni službi Kranj, danes ves dan, tako kot tudi že prejšnjo noč, merili prisotnost plina v jaškovnem sistemu. »Trenutno je koncentracija nična,« je izjavil. Da bi ugotovili, kje na plinovodu je napaka, so zjutraj začeli opravljati intervencijske izkope. »Na terenu skupaj z izvajalcem gradbenih del iščemo točko, kjer plinovod pušča. Najprej bodo poskušali s kamero, ko bomo locirali mesto poškodbe, pa še z izkopom,« nam je dopoldne načrte razkrila Vera Zevnik, direktorica kranjskega Domplana. Čez dve uri je že imela nov podatek: kamera je pokazala najverjetnejše mesto poškodbe. Določen stik naj bi bil deformiran in tam so takoj začeli izkopavati. Popoldan so napako odpravili in opravili prvo testiranje. Drugo testiranje bodo opravili jutri.

Domplan je kot operater distribucijskega sistema investitor in tudi nadzornik gradnje plinovoda. Ta je torej še vedno v gradnji, z njim pa se ne napaja noben objekt. Domplan plinovoda še ni prevzel in ga še ne upravlja. Na vprašanje, ali je tam plin res že uhajal tudi prej, je Zevnikova odvrnila, da v času gradnje. »Takrat, ko je bil ta odsek zgrajen in je bil opravljen tlačni preizkus. To je bilo oktobra. Toda težavo smo sanirali, plinovod je visokotlačni preizkus prestal, kar pomeni, da je bil brezhiben. Odsek so potem zasuli, kaj se je dogajalo po tem, ne vem. Prva informacija, da plin uhaja, je prišla v petek. Sodelavci so šli takrat na teren, plinovod izključili iz omrežja in ga začeli pregledovati. Potem je prišlo do eksplozije. Očitno se je plin nekje nabiral. Pod zemljino oziroma asfaltom je našel pot do vodovodnega jaška, kjer se je nabral v takšni koncentraciji, da je postala eksploziven,« je dejala. »Dogodek obžalujemo. A mislimo, da krivde na strani naše družbe ni,« je še izjavila in zagotovila, da do uhajanja plina prihaja redko: »Tudi če se zgodi poškodba, je manjša, kar ugotavljamo in saniramo z našimi sistemskimi pregledi. Takšne situacije še nismo imeli.«

Panike ni bilo

Kranjski župan Matjaž Rakovec je razložil, da so imeli po eksploziji za vsak primer pripravljeno evakuacijsko dvorano v OŠ Predoslje, a je k sreči niso potrebovali. Poveljnik civilne zaščite kranjske mestne občine Sašo Govekar je dejal, da so med drugim organizirali sistem obveščanja in uredili, da se dela na projektu Gorki 2 na območju Britofa (gradijo sistem odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda) lahko nemoteno nadaljujejo tam, kjer promet poteka normalno. Cesta Kranj–Preddvor pri Britofu je bila namreč danes še vedno zaprta. Tudi kriminalisti so ogled kraja dogodka nadaljevali. »Če bi ponovno zaznali nevarnost, bi spet sprejeli ustrezne ukrepe. Še vedno pa velja, naj krajani ne uporabljajo odprtega ognja, vonj po zemeljskem plinu pa naj prijavijo na interventno številko 112,« je sporočil Bojan Kos s PU Kranj.

Predsednica KS Britof - Orehovlje Martina Prusnik nam je povedala, da odgovornim zaupajo. »Ni nas strah, verjamem, da bodo vse uredili, kot je treba. Kolikor vem, se zaradi nesreče nihče ni preveč prestrašil, kakšne panike ni bilo čutiti,« je dejala. Na vprašanje, ali je res, da so v zadnjem času že večkrat zaznali prisotnost plina, je odvrnila, da ve za en tak primer. »V poletnih mesecih je res prišlo do puščanja, vendar so to takrat sanirali,« je povedala.