Poleg dosmrtnega zapora so Bekriju dosmrtno odvzeli politične pravice ter mu zasegli osebno premoženje.

Bekri je bil obsojen po nedavni objavi internih dokumentov v zahodnih medijih o kitajskem množičnem zatiranju in zapiranju Ujgurov in drugih etničnih manjšin v avtonomni pokrajini Xinjiang na severozahodu države ter objavi prispevkov o delovanju kitajskih taborišč za Ujgure.

Preiskava proti Bekriju, ki je bil tudi namestnik vodje kitajske komisije za razvoj in reforme, ki je glavna kitajska agencija za načrtovanje, se je začela septembra. Med letoma 2008 in 2014 je bil Bekri guverner Xinjianga. V tem času je bila ta pokrajina prizorišče nasilnih spopadov med Ujguri in večinskim kitajskim prebivalstvom. Leta 2009 so nemiri v mestu Urumqi zahtevali več kot 140 smrtnih žrtev, več sto ljudi je bilo poškodovanih.

Bekri se je z obsodbo zaradi korupcije pridružil drugim visokim predstavnikom Kitajske, ki so jih obsodili v boju proti korupciji; bivšemu vodji metropole Chongqing na jugozahodu države Sun Zhengcaiju, bivšemu šefu kitajskih obveščevalcev Zhou Yongkangu ter bivšemu guvernerju province Liaoning Bo Xilaiju.

Kritiki protikorupcijske kampanje, ki jo je zagnal predsednik Xi Jinping, menijo, da so bile nekatere aretacije politično motivirane. Skupno so kazenski pregon zaradi korupcije sprožili proti 1,3 milijona kitajskih uradnikom.