Hokejiste Olimpije in Jesenic v alpski ligi danes čakata zadnji tekmi pred skoraj tritedenskim premorom, ki ga bodo v obeh moštvih izkoristili za polnjenje baterij in pripravo na prihodnje izzive. Ljubljančani bodo drevi gostovali v Salzburgu, Jeseničane pa po četrtkovem porazu pri Rittnu (1:4) čaka obračun proti Fassi.

Olimpija je na zadnjih trinajstih tekmah dosegla dvanajst zmag in se utrdila na prvem mestu, kjer ima pet točk naskoka pred Rittnom in Brunicom. Ljubljančani imajo v alpski ligi najkonkurenčnejšo zasedbo, zato postajajo vedno večji favoriti za ubranitev lovorike. Tivolsko moštvo si doslej ni privoščilo velikih spodrsljajev, kar je tudi posledica urejenih plačilnih razmer v klubu. Olimpija je prav gotovo najbolj organiziran in profesionaliziran kolektiv v osemnajstčlanski konkurenci alpske lige, kjer velika večina hokejistov redno hodi v službe zunaj ledenih dvoran. V Tivoliju so profesionalne pogodbe osnova za delovanje kolektiva.

Če bo Olimpija še naprej tako suverena v alpski ligi, bo morala resno razmisliti o ambicioznem preskoku na višjo raven. Morda so se v tivolskem klubu vendarle ušteli, ko so letos poleti zavrnili vrnitev v EBEL, potem ko je vodstvo lige slovenskim prvakom ponudilo sodelovanje predvsem zaradi neparnega števila udeležencev tekmovanja. Ne gre pozabiti, da je razvoj domačih igralcev v alpski ligi počasnejši kot v EBEL, saj moštva iz spodnje polovice lestvice niso dorasla najboljšim. Rezervna ekipa Linza, denimo, na dosedanjih osemnajstih tekmah sploh še ni zmagala tekme po šestdesetih minutah. Realno bi Olimpija lahko postala konkurenčna v EBEL že z dosedanjo zasedbo slovenskih hokejistov in s kakovostnimi štirimi do petimi tujimi okrepitvami v vrednosti slabega pol milijona evrov na sezono.

Jeseničani medtem igrajo po sistemu toplo-hladno in že vso sezono neuspešno lovijo uvrstitev med vodilno osmerico, ki bo napredovala v končnico. Če so bili železarji v zadnjih letih vedno v polfinalu alpske lige, bo v letošnji zimi uspeh že preboj v prvi krog izločilnih bojev. Že res, da imajo Jeseničani občutno manj izkušeno ekipo kot lani, kar pa še ni razlog, da si v klubu pred začetkom sezone niso postavili niti konkretnih tekmovalnih ciljev.