Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Davor Božinović je ob predstavitvi vladnega predloga izpostavil, da je pozornost javnosti posebej pritegnila določba o posedovanje predmetov za prikrivanje identitete posameznika.

Pojasnil je, da med sporne predmete ne sodijo navijaški rekviziti, kot so šali in kape, temveč samo specifični predmeti, ki so namenjeni prikrivanju identitete, kot so maskirne kape. Po predlogu vlade bo posedovanje takšnih predmetov prekršek.

Doslej so kot kazniva dejanja obravnavali pretepe, povezane s športnimi prireditvami, sedaj naj bi uvedli kazni tudi zaradi fizičnega nasilja »manjše intenzitete«. Denarne kazni za nasilneže bodo občutno višje za storilce tovrstnih kaznivih dejanj, kot jih predvideva zakon o kršitvi javnega reda in miru, vključno s prepovedjo ogleda določenih športnih tekmovanj. Prepoved se je v praksi doslej pokazala za zelo učinkovit ukrep, je ocenil Božinović. Kot je dodal, z zakonom nameravajo pospešiti tudi delovanje sodišč, ki naj bi najpozneje v osmih dneh po ovadbah odločala o prepovedih.

Po novem bodo sodišča lahko obravnavala kot prekršek tudi uničevanje premoženja pred, med in po športnem dogodku. Doslej je šlo za kaznivo dejanje, če je bila škoda ocenjena na več kot 60.000 kun (8100 evrov), kar je pomenilo, da številnih storilcev niso mogli sankcionirati. Kot prekršek nameravajo uveljaviti tudi zavrnitev testa alkoholiziranosti in prisotnosti prepovedanih drog pred vhodom na športno prizorišče.

Cilj zakona je preprečevanje družbeno nesprejemljiva obnašanja na športnih tekmovanjih, kar pomeni, da je potrebno vnaprej zagotoviti pogoje, ki bodo v največji možni meri onemogočali takšno obnašanje v škodo drugih gledalcev, klubov in športnih zvez, a tudi mednarodnega ugleda Hrvaške, je še dejal Božinović. S poostrenimi ukrepi bodo po njegovih besedah znižali tudi stroške, ki jih ima policija pri varovanju športnih dogodkov.

Zakon ni uperjen proti navijaškim skupinam, je poudaril Božinović. Hrvaške nogometne navijaške skupine so že med javno razpravo o zakonu nasprotovale spremembam, ker ocenjujejo, da bo policija dobila še večja pooblastila in okrepila represijo proti navijaškemu gibanju. Iz navijaške skupine splitskega Hajduka Torcida so sporočili, da je skrajnji cilj zakona preprečevanje organiziranih navijaških skupin.

Poostrena zakonodaja prihaja po več letošnjih incidentih, v katerih so bili hrvaški nogometni huligani nasilni do pripadnikov srbske manjšine na Hrvaškem kot tudi do športnikov iz Srbije, ki so prišli na tekme na Hrvaško.