Na Hrvaškem v teh dneh poročajo o novem navijaškem spopadu, do katerega je prišlo minulo soboto okoli druge ure zjutraj v Vukovarju. Po pisanju Glasa Slavonije sta se pred gostinskim objektom spopadli navijaški skupini zagrebškega Dinama Bad Blue Boys in beograjskega Partizana Grobari. Kot je v poročilu zapisala tamkajšnja policijska uprava, je šest oseb, starih od 18 do 25 let, napadalo tri osebe, stare 23 oziroma 24 let. Posledice? Eden od udeležencev je huje poškodovan, a je po zdravniški oskrbi v vukovarski bolnišnici zunaj smrtne nevarnosti, še dva pa sta skupila lažje poškodbe. Policija je ob tem še zapisala, da so bili vsi udeleženci iz okolice Vukovarja, o incidentu pa da je bilo obveščeno tudi tožilstvo.

Navijaški spopadi v mestu heroj, ki je najtemačnejše obdobje svoje zgodovine preživljalo v času domovinske vojne za Hrvaško v prvi polovici devetdesetih let preteklega stoletja in v katerem po popisu prebivalstva iz leta 2011 živi nekaj manj kot 10.000 Srbov (slabih 35 odstotkov tamkajšnjega prebivalstva), so stalnica že več kot dve desetletji. Tokratni incident je bil že tretji večji letos. Hrvaški mediji so že januarja poročali o spopadu navijačev na kolodvoru, v katerem jo je huje skupil mladoletnik srbskega rodu, do pretepa med navijači nogometnih klubov pa je prišlo tudi dva meseca pozneje.

»Spopadi navijaških skupin so na žalost ponavljajoči se pojav v Vukovarju. Do njih prihaja na osnovi navijaških, nacionalnih in drugih trenj,« je v začetku leta priznal župan Vukovarja Ivan Penava. Kraj, kjer je v preteklosti pogosteje prihajalo do konfliktov med v Vukovarju živečimi Hrvati in Srbi, je tamkajšnje množično grobišče Ovčara. V sobotnih in nedeljskih jutranjih urah je namreč pogosto zadnja postaja opitih srbskih najstnikov, ki se iz nočnih lokalov namesto domov odpravijo tja, razmetavajo sveče in vzklikajo prosrbska gesla, pesti pa zapojejo, ko za njimi pridejo njihovi hrvaški vrstniki.

A ne zgolj v Vukovarju, navijaško nasilje zna biti resna težava po vsej Hrvaški. Gostovanje v jadranski ligi pri Mornarju v Splitu bo še kako dobro ostalo v spominu vaterpolistom Crvene zvezde, ki so letošnjega februarja sedeli v enem od lokalov na splitski rivi in pili kavo, ko je do njih pristopila skupina mlajših moških in zahtevala, da slečejo trenirke z oznakami beograjskega kluba, nato pa začela udrihati po njih. Vratar Aleksandro Kralj se je pred huligani poskušal rešiti s skokom v morje, napadalci pa so mu grozili z nožem tudi potem, ko je bil že v vodi. »Če ne bi skočil v morje, bi me ubili,« je zatrdil Aleksandro Kralj, ki jo je odnesel z lažjimi poškodbami, njegova klubska kolega pa sta pobegnila.

»Mater vam j***m, gledate Crveno zvezdo,« pa so se drli zamaskirani moški, ko so s palicami in koli avgusta letos vdrli v lokal srbskega lastnika v Kninu in brutalno pretepali goste lokala, ki so se pripravljali na ogled prenosa nogometne tekme kvalifikacij za ligo prvakov med beograjsko Crveno zvezdo in švicarskimi prvaki Young Boys. Huligani, ki so po besedah lastnika lokala Borisa Petka napad izvedli organizirano, so poškodovali pet ljudi, med drugim tudi komaj devetletnega fanta.