»V vsaki slabi stvari je nekaj dobrega in tako je bilo tudi tukaj. Po naši nesreči se je našlo ogromno dobrih ljudi, ki so nam pomagali, obenem pa smo lahko trgovino na novo postavili točno tako, kot smo si jo že od nekdaj želeli,« je ob odprtju povedala vodja trgovine Tina Arnuš.

Trgovino so prvič odprli maja letos pod okriljem društva Pupillam, in sicer kot prvo trgovino blagovne znamke Kupujem odgovorno, ki ozavešča potrošnike, da z družbeno odgovornim nakupom vplivajo na ponudbo izdelkov, zdravih za ljudi, živali in okolje. Po požigu oktobra je bila mariborska trgovina prisiljena zapreti svoja vrata, medtem pa so takšni trgovini odprli še v Krškem in Ljubljani.

Mariborsko trgovino je prenovilo komunalno podjetje Snaga skupaj z invalidskim podjetjem Ozara, ki je izdelalo novo pohištvo. Obnova je stala okoli 12.000 evrov. »Potrošniki tako lahko še naprej odgovorno nakupujemo v Mariboru,« je danes povedal Miro Mihec iz Združenja Socialna ekonomija Slovenija.

Ponudba v trgovini ostaja podobna kot prej. Tako med drugim ponujajo lesene krtačke za posodo, bambusove zobne ščetke, slamice za večkratno uporabo, izdelke iz bio bombaža in ekološka čistila. Tekoče stvari so na voljo za natakanje, živila pa v velikih posodah za odmerjanje v lastno embalažo. Vsi izdelki so iz pravične trgovine in ekološke pridelave, brez palmovega olja in zasnovani brez testiranja na živalih.

Vedno več je lokalnih ponudnikov, zato se ponudba širi predvsem s slovenskimi izdelki. Trgovina po navedbah podjetja Snaga, ki upravlja s tržnicami v Mariboru, pomeni pomembno dodano vrednost vsebinam na Mali tržnici, ki od lanskega leta doživlja preporod in beleži vse boljši obisk tako prodajalcev kot kupcev, predvsem ob koncih tedna.

Nizu dogodkov, s katerimi tržnica privablja nove kupce in prodajalce, se bo v soboto pridružil sejem lokalnih ponudnikov hrane in bazar daril, ki ga bo dodatno popestrila delavnica okolju prijaznega zavijanja daril. Članice Pupillama bodo pokazale, katere materiale je mogoče ponovno uporabiti za dekoracijo in tako zmanjšati količino odpadkov, ki je največja prav pred in med božično-novoletnimi prazniki.