»Obtožba me ne zanima. Ne zanima me, kaj govorite. Ničesar nisem prebral. Ničesar nisem kriv,« je 26-letni Iračan Yassin Amar Al Hamdani danes odgovarjal sodniku novogoriškega okrožnega sodišča, ko ga je ta spraševal, ali razume prevedeno mu obtožnico, ali je prebral, kakšne so njegove pravice, in ali prizna krivdo. Amarja je zanimalo zgolj to, ali mu bodo dosodili smrtno kazen, medtem ko je pred zagovorniškim odrom telovadil in boksal v mikrofon.

Na sodišču se je znašel, ker je letos poleti z alfa nožem napadel taksista, s katerim sta se pred tem dogovorila za vožnjo iz Vrtojbe do Ljubljane. Od taksista je zahteval ključe, in ker jih ni dobil, je pod volanom poskušal sam speti žice in se odpeljati naprej. Načrte sta mu prekrižala policista. Kljub večkratnim opozorilom in pozivom v slovenščini in angleščini, naj se preda, tega ni hotel storiti. Policistoma je grozil, da ju bo, če bi ga poskušala ubiti, oba ubil. Ko je stekel proti enemu od policistov, je drugi po prvem opozorilnem strelu sprožil še enega v napadalčevo nogo. Incident se je naposled končal brez žrtev.

Zanikanju sledil preobrat

Ko je danes na sodišču postalo jasno, da obdolženi ne razume postopka in da v Sloveniji ni smrtne kazni, sta mu odvetnica in tožilka ob pomoči sodnega tolmača še enkrat razložili, kakšne so njegove pravice in kako poteka sojenje. Temu je sledil obrat. »To priznam. Božja volja me je vodila. Avto? Avto je moj, vsi vi ste moji uslužbenci,« je dejal suvereno.

Tožilka mu očita kazniva dejanja poskusa uboja taksista, poskusa umora policista in odtujitev vozila. Za vse skupaj predlaga šest let zaporne kazni, po njej pa izgon iz države za najdaljše možno obdobje, to je pet let. Pojasnila je, da se je odločila za milejšo kazen od predpisane, saj je sledila sodni praksi slovenskih sodišč v podobnih primerih, upoštevala priznanje krivde in tudi osebne okoliščine. »Gre za osebo, ki je zadnjih šest let na poti in se giblje iz države v državo brez vsake možnosti dostojne prihodnosti,« je dejala. Policisti so že v dneh po napadu pojasnili, da gre za Iračana, ki je pred tem nekaj časa bival v Franciji in Nemčiji, v Sloveniji pa ga uradna statistika še ni zaznala, prav tako je prazna njegova slovenska kazenska evidenca.

Izgon iz države

Za predlog stranske kazni izgona iz države se je tožilka odločila, ker obdolženec zaradi osebnih okoliščin in storjenih dejanj po njenem prepričanju predstavlja resno grožnjo za javni red in varnost v Sloveniji. Odvetnica obdolženega je v zaključnih besedah poudarila le, da se ji zdi kazen za napad na policista (tožilka je predlagala štiri leta zapora) pretirana, sodišče pa prosi, naj ga oprosti plačila stroškov postopka. Prav velike vloge odvetnica danes ni imela, saj je obdolženi ves čas odklanjal njeno pomoč, zato je tudi zaključne besede glede predlagane kazni prepustila obdolženemu. Ta glede kazni ni povedal nič, je pa prevajalcu medtem namenil kup žaljivk. Sodnik bo sodbo razglasil v ponedeljek.