Tina Turner se je rodila v ameriški zvezni državi Tennessee. Po srednji šoli se je preselila v ameriški center blues glasbe St. Louis, kjer je spoznala kitarista Ika Turnerja, s katerim se je poročila in imela dva otroka. Skupaj sta izdala album Fool in Love, zaradi trpinčenja pa je od njega pozneje pobegnila. Ustvarila je solistično kariero in pri 45 letih je z uspešnico Private Dancer osvojila štiri grammyje. Pozneje je polnila dvorane in stadione po svetu. Leta 1988 je v Rio de Janeiru nastopila pred 180.000 gledalci, tako številen obisk pa so vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov.

Njeni največji hiti so med drugim The Best, What's Love Got To Do With It in We Don't Need Another Hero.

Pevka je poznana po energičnem nastopu na odru, izredno močnem vokalu, spektakularnih rock koncertih, v karieri pa je izdala kar deset studijskih albumov. Prodani so bili v 200 milijonih izvodov.

Revija Rolling Stone jo je umestila na 63. mesto lestvice 100 največjih umetnikov vseh časov in na 17. mesto lestvice 100 največjih pevcev vseh časov. Ima svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Leta 1991 je bila skupaj z Ikom Turnerjem sprejeta v Dvorano slavnih rock and rolla.

Ob njeni 80-letnici so na Broadwayu v začetku novembra začeli prikazovati muzikal z naslovom Tina: The Tina Turner Musical. Njeno življenjsko zgodbo bo prek muzikala lahko spoznalo tudi slovensko občinstvo, in sicer bo 4. februarja na Gospodarskem razstavišču gostoval muzikal Simply the Best – The Tina Turner Story. Producent muzikala je Bernhard Kurz.