Šola se je odločila, da svojo dolgo tradicijo praktičnega usposabljanja nadaljuje tako, da nadobudnim dijakom omogoči sodelovanje z ameriškim oblikovalcem plovil Archem Davisom, ki je poročen s potomko slovenskih izseljencev in je eden najuspešnejših navtičnih arhitektov za male lesene čolne na svetu. Dijaki so že v oktobru pod mentorstvom učitelja Romana Pavloviča in po Davisovih navodilih izdelali delno ogrodje čolna, ta mesec pa se jim je pri izdelavi pridružil še ameriški mojster.

Prenos strokovnega znanja

Osnovna pobuda za tokratno mentorsko sodelovanje in izdelavo čolna je, kot pravi ravnateljica Srednje gozdarske in lesarske šole (SGLŠ) Postojna Cvetka Kernel, prišla neposredno iz Bruslja. »Ta projekt se mi zdi izjemna priložnost za naše dijake. Prihodnost mizarstva v Sloveniji je namreč v butični produkciji, izdelava čolna pa je eden takšnih podvigov, ki dijakom lahko pomaga, da se bodo bolje znašli v življenju. Tudi za šolo je pomembno, da se takšnega projekta loti, da zna in si skupaj z dijaki upa izdelati čoln, kar je nekoliko tudi stvar prestiža,« je povedala.

Eden od sodelujočih dijakov drugega letnika mizarstva na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna Luka Abramovič je povedal, da se mu je podvig s čolnom takoj zdel super ideja, tudi zato, ker lahko v komunikaciji z učiteljem iz Amerike vadijo svoje znanje angleščine. »Tehnično gledano naloga za nas ni prezahtevna, saj smo v šoli v dveh letih dobili že vse znanje, ki ga pri izdelavi manjšega lesenega čolna potrebujemo. Je pa takšen projekt za nas dobrodošla priložnost, da se naučimo, kako svoje znanje uporabiti v praksi. Z učiteljem Archem Davisom smo se takoj ujeli, vidi se, da gospod čolne dela že dolgo,« je dodal.

Dolga tradicija praktičnega usposabljanja

Na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna so tudi v preteklih letih praktičnemu usposabljanju dajali velik pomen. Pohvalijo se lahko z moderno oblikovanim lesenim čebelnjakom, ki stoji pred šolo, z lesenimi kioski, ki jih je naročila Občina Postojna, dijaki kmetijskega krožka pa so izdelali tudi mobilne kokošnjake in zajčnike. Dijaki so v preteklosti s paletnim pohištvom opremili tudi sobe v hostlu YH Proteus, v okviru izbirnih vsebin pa redno obnavljajo tudi staro pohištvo. Zorislava Makoter, učiteljica in predavateljica, je dejala: »Dijake tako učimo o starih materialih ter postopkih obdelave in zaščite lesa, pri čemer vodimo tudi vso dokumentacijo. Takšno delo ima tudi povezovalno vlogo in jih spodbuja k vrednotenju mizarskega in restavratorskega dela, pa še družbene odgovornosti jih posredno učimo.«