Slovenska gimnastika je po spodletelih olimpijskih kvalifikacijah za nastop na igrah leta 2020 v Tokiu sezono zaključila bolj uspešno. Teja Belak je namreč na zadnji tekmi svetovnega pokala v letošnjem koledarskem letu v Cottbusu z oceno 14,216 zasedla drugo mesto na preskoku. Z uspehom je obdržala teoretične možnosti, da se po svetovnem pokalu uvrsti v Tokio. Finale preskoka je dobila 16-letna Kitajka Linmin Yu (14,649), tretje mesto je zasedla srebrna z letošnjih vseameriških iger, Kubanka Yesenia Ferrera (14,199). Dvakratna svetovna in evropska prvakinja na preskoku, 24-letna Rusinja Marija Paseka, je padla pri drugem skoku in s povprečno oceno 13,883 izpadla iz boja za odličja.

»Dosegla sem več od pričakovanj. V finalu sta mi uspela dva zelo dobra skoka, zelo sem vesela tega uspeha,« je po nastopu povedala Ljubljančanka, ki pred odhodom v Nemčijo ni bila povsem prepričana o svoji pripravljenosti, saj ji je, kot je dejala, po spodrsljaju na svetovnem prvenstvu vse malo »padlo dol«. Čeprav se ni posebej pripravljala na nastop v Cottbusu, je nastope tako v kvalifikacijah kot finalu opravila zelo zanesljivo, potem ko je v kvalifikacijah prejela tretjo oceno. Pred tekmo je dejala, da trenutno ne vidi cilja, saj se ji zdijo olimpijske igre predaleč, je po uvrstitvi na stopničke priznala, da so se apetiti vseeno povečali.

»Res je, pred to tekmo se mi je zdel boj za olimpijsko vozovnico misija nemogoče, zdaj pa se mi zdi olimpijski nastop vseeno malo bolj mogoč. Najprej si bom vzela nekaj oddiha, nato dobro premislila, si zastavila cilje, preden se bom lotila nove sezone,« je dodala Teja Belak, ki se s partnerjem, nekdanjim reprezentantom Žigo Šilcem v začetku decembra odpravlja na Bali.

Selektor ženske vrste Andrej Mavrič je bil po nastopu v Cottbusu zadovoljen: »Zadnja velika tekma sezone in obenem prva v zadnjem kvalifikacijskem ciklu četverice prizorišč za Tokio 2020 se je za nas razpletla odlično. Teji je uspel zelo dober rezultat, lahko rečem, da kar malo nepričakovan, saj je v finalu nastopilo kar nekaj najboljših na tem orodju na svetu.« Dodal je, da se na takšnih tekmah, ko imajo sodnice na voljo neposredno primerjavo najboljših telovadk med seboj, vidi, da se lahko 25-letna Belakova enakovredno meri z najboljšimi na svetu. »Še naprej se bomo bojevali in si prizadevali, da bi se Teji uspelo prebiti v Tokio, a takšne cilje ima na preskoku še vsaj deset telovadk,« zaključuje Mavrič.

Prihodnje leto se bodo olimpijske kvalifikacije nadaljevale z zadnjimi tremi tekmami, ki bodo v Melbournu, Dohi in Bakuju.