Bil je 28. februar 2014, ko je Goran Dragić pri zmagi Phoenixa proti New Orleansu dosegel 40 točk in s tem postavil nov slovenski strelski rekord v ligi NBA. Zlati reprezentančni kapetan si je mejnik lastil pet let in skoraj devet mesecev, od danes pa nič več. Prekosil ga je namreč izjemni Luka Dončić, ki je pri zmagi Dallasa v teksaškem derbiju proti San Antoniu dosegel 42 točk, temu pa dodal še po 12 asistenc in 11 skokov. Dragić je nekdanjemu cimru v slovenski reprezentanci na twitterju nemudoma po tekmi čestital za dosežek.

Ob slovenskem rekordu v ligi NBA Dončić svoje ime kljub mladosti vztrajno vpisuje v zgodovino tega tekmovanja. Z 20 leti in 263 dnevi je postal drugi najmlajši igralec po LeBronu Jamesu (20 let in 100 dni, 40 točk, po deset skokov in asistenc), ki je prišel do trojnega dvojčka z vsaj 40 doseženimi točkami. Tudi James ni spregledal vrhunskega večera Ljubljančana in ga pohvalil na spletnem družbenem omrežju instagram ter zraven njegove slike objavil še svojo pri 20 letih. Dončića je izpostavil še en velikan svetovne košarke Stephen Curry, ki je Dallasovo številko 77 pohvalil za izbiro superg. Slovenski košarkar je namreč prvič nosil prav superge Stephena Curryja, ki jih izdeluje Under Armour. Dončiću je z Nikom ekskluzivna sponzorska pogodba pretekla pred kratkim in ker je ameriški proizvajalec športne opreme ni želel podaljšati, ima eden najbolj vročih košarkarjev v ligi NBA ta hip možnost, da se odloči za kogar koli drugega.

Izjemna predstava je Dončića dokončno izstrelila tudi med glavne kandidate za naziv najkoristnejšega igralca (MVP) sezone. Če bo želel v tej »dirki« ostati čim dlje, je jasno, da bo moral Dallas zbirati zmage, saj nagrada v večini primerov pripade igralcu iz najboljših moštev po rednem delu sezone. Dončić je trenutno na vrhu lestvice po zbranih trojnih dvojčkih, saj jih je do sedaj na 13 tekmah dosegel šest, ob tem pa je edini igralec v ligi NBA, ki je trenutno med desetimi najboljšimi posamezniki pri povprečno doseženih točkah (29,5 – 4.), asistencah (9,3 – 2.) in skokih (10,7 – 10.). »Lepo je, ko slišiš svoje ime ob boku takega velikana, kot je LeBron James. Neverjetno je, kakšne statistike beleži liga NBA,« se je smejalo Luki Dončiću po tekmi s San Antoniem. Dodatno težo njegovemu dosežku je dala ključna trojka v zadnji minuti, ki se je nasprotnik približal na vsega dve točki. »Igrali smo proti odličnemu moštvu. Vedeli smo, da ne bodo odnehali, a smo na koncu ostali zbrani in prišli do zmage, kar je najbolj pomembno.«