Potem ko ji leta 2008 v Atenah ni uspelo, se bo slovenska košarkarska reprezentanca v drugem poizkusu prek kvalifikacij na olimpijske igre poskusila prebiti prek Kaunasa. Tako je danes v švicarskem Miesu odločil žreb, ki je izbrani vrsti selektorja Rada Trifunovića v skupini B za nasprotnici določil še Poljsko in Angolo, v skupini A pa sta poleg gostiteljice Litve Južna Koreja in Venezuela. Če se bo Slovenija želela prebiti v Tokio, bo morala v skupini B osvojiti prvo ali drugo mesto, nato pa slaviti še v polfinalu in finalu. Pot na olimpijske igre tako skoraj gotovo vodi prek gostiteljice Litve, ki je od osamosvojitve nastopila prav na vseh, torej že sedmih zaporednih.

»Zadovoljen sem, saj smo dobili Litvo in ne Srbije ali Kanade, ki si ju nismo želeli. Do junija je še daleč, vsekakor pa imamo veliko željo, da se uvrstimo na olimpijske igre. Imamo tudi lepe možnosti, vendar moramo najprej na kvalifikacije priti v popolni postavi in zdravi. Ob tem ne smemo pozabiti, da nas februarja čakata še tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki sta v tem trenutku v prvem planu,« je žreb ocenil slovenski selektor Rado Trifunović. Kljub njegovemu zadovoljstvu je jasno, da izbrano vrsto čaka izjemno težko delo, če se želi premierno uvrstiti na olimpijske igre. Že v skupinskem delu se bo pomerila proti presenečenju letošnjega svetovnega prvenstva Poljski, ki se je na Kitajskem prebila vse do četrtfinala, kjer se je dobro upirala kasnejši svetovni prvakinji Španiji. Slovenija je sicer proti Poljakom dobila 12 od 13 dosedanjih medsebojnih obračunov, edinega pa izgubila v skupinskem delu domačega evropskega prvenstva 2013, Angolo je premagala na vseh treh, Litvo pa le petkrat na sedemnajstih tekmah.

Jasno torej je, da Litva slovenski reprezentanci ne leži. Moštvo selektorja Dariusa Maskoliunasa je na svetovnem prvenstvu razočaralo, saj je bilo skromno deveto. Prvi imeni sta košarkarja iz lige NBA Jonas Valančiunas (Memphis) in Domantas Sabonis (Indiana). Od tistih, ki so igrali na svetovnem prvenstvu, jih še sedmerica nastopa po evroligaških klubih. Ob tem pa ni zanemarljivo niti dejstvo, da je Litva košarkarska država in da bo vzdušje na tekmah domače reprezentance peklensko. »Zagotovo so glavni favoriti turnirja Litovci, saj bo tekmovanje potekalo v Litvi, ne nazadnje tudi ta država velja za košarkarsko. Litva je zgodovinsko zelo uspešna, vedno pa se predstavlja z močno reprezentanco. Poljska je nase opozorila na zadnjem svetovnem prvenstvu in igra sijajno. Igralci v reprezentanci so isti že nekaj časa, zato so zelo uigrani. Tudi Angola premore zelo dobre košarkarje, zato bo proti tej reprezentanci treba zaigrati na zelo visoki ravni, če jo bomo želeli premagati. A ne glede na vse smo zagotovo favoriti naše skupine. Verjamem, da imamo možnosti za preboj na olimpijske igre, več pa bomo zagotovo lahko povedali, ko bo natančno jasno, kdo vse bo nosil dres slovenske reprezentance,« je povedal Edo Murić.