Zelo redko je mogoče priti do internih komunikacij v nedemokratičnem kitajskem režimu, do njih pa se je zdaj dokopal New York Times. Časnik je objavil tajne dokumente na 403 straneh, ki potrjujejo pričevanja žrtev in satelitske posnetke, da kitajska komunistična partija v koncentracijska taborišča množično zapira pripadnike Ujgurov in Kazakov, muslimanskih manjšin v severozahodni regiji Xinjiang. Po pisanju New York Timesa, ki je objavil dokumente v kitajščini, jim jih je izročila oseba z vrha kitajske države in partije, ki »upa, da bodo ta razkritja omogočila kaznovanje voditeljev komunistične partije, tudi kitajskega predsednika Xi Jinpinga«.

Teroristični napadi spodbudili Xija

Zaostrovanje represivne politike proti Ujgurom in Kazakom, ki se zaradi priseljevanja Kitajcev z vzhoda že dolgo čutijo ogrožene, sega v leto 2017. V dokumentih, ki jih razkriva New York Times, so med drugim govori kitajskega predsednika Xi Jinpinga vodstvu partije, v katerih izraža jezo po več terorističnih napadih v letih 2013 in 2014, ki naj bi jih zagrešili ujgurski džihadisti. V napadu na železniško postajo na jugu Kitajske je bilo 1. marca 2014 ubitih 31 ljudi, še več mrtvih so zahtevali napadi v Xinjiangu maja, julija in septembra 2014. Tedaj je Xi začel »vojno proti terorizmu, tuji infiltraciji in separatizmu«. Od drugih voditeljev partije je zahteval, naj »ne pokažejo usmiljenja«, pričajo dokumenti. Represijo je utemeljeval tudi z razmerami v Afganistanu, Pakistanu in Siriji, od koder bi islamistični teroristi lahko prišli v Xinjiang. Xi je tudi ugotavljal, da se je življenjski standard v Xinjiangu izboljšal, a da sta se obenem okrepila »etnični separatizem« in »teroristično nasilje«. Tako je prišel do sklepa: »To kaže, da gospodarski razvoj ne vodi avtomatično k redu in varnosti.«

Prikrite grožnje študentom

Z nalogo discipliniranja Ujgurov je Xi leta 2016 za novega voditelja partije v Xinjiangu postavil Chena Quanguoa, ki se je pred tem izkazal s trdo roko in učinkovitim sistemom nadzora v Tibetu. V Xinjiangu pa ni le postavil na milijone nadzornih kamer in vzpostavil sistema ovaduštva, ampak je ustanovil tudi več kot sto koncentracijskih taborišč. V tajnih dokumentih se za zaprte v teh »centrih za strokovno usposabljanje« jasno uporabljata izraza »kazen« in »kaznovanje«. Vsega skupaj naj bi bilo v njih zaprtih najmanj milijon ljudi, osmina kitajskih Ujgurov. Obstajajo tudi pričevanja o mučenju in sistematičnem ločevanju staršev od otrok, ki morajo živeti v posebnih internatih.

»Zaprite vse, ki si to zaslužijo,« je večkrat dejal Chen Quanguo v tajnih govorih v Xinjiangu leta 2017. Vodilni so, kot kažejo dokumenti, dobili natančna navodila, kako ravnati z ujgurskimi študenti, ki študirajo v drugih delih Kitajske in bi se med počitnicami lahko vrnili domov ter ugotovili, da so oblasti internirale njihove starše. Zelo naj bi bili »nevarni, ker lahko pošljejo nekorektna sporočila na družabna omrežja«. Treba jih je pomiriti, a jim tudi dati vedeti, da lahko vsako njihovo napako plačajo člani družine s slabšo oceno, navajajo dokumenti. Predstavnik partije in oblasti jim mora glede njihovih bližnjih, ki so zaprti, pojasniti, da »niso kršili zakona niti niso ničesar zakrivili. Le njihovo mišljenje je bilo okuženo z nezdravimi mislimi.« Treba jim je pojasniti, da kdor ne bo temeljito »ozdravel«, lahko »virus razširi na vso družino«, navajajo dokumenti.