Upokojeni francoski kirurg Joel Le Scouarnec je že nekaj časa v priporu zaradi obtožb posilstva in spolne zlorabe štirih deklic med letoma 1989 in 2017. Po navedbah odvetnikov je priznal neprimerno vedenje, ne pa tudi posilstva. Če bo marca prihodnje leto spoznan za krivega, mu grozi do 20 let zapora. V sklopu nadaljnje preiskave so kriminalisti naleteli na njegov skrivni dnevnik s podrobnimi zapisi spolnih napadov na številne druge otroke, ki so odstrli grozljivo sliko – v zadnjih treh desetletjih, ko je delal po različnih bolnišnicah v osrednji in zahodni Franciji, naj bi spolno zlorabil kar okoli 250 otrok. V hišni preiskavi so pod podom našli še posnetke spolnih zlorab ter spolne igrače. Gre za domnevno največji primer tovrstnega nasilja v tej državi.

Prve obtožbe proti danes 68 let staremu nekdanjemu kirurgu segajo v leto 2017, ko so sosedje prijavili posilstvo šestletne hčere. Sledile so obtožbe posilstva dveh mladoletnih sorodnic, četrti od napadenih otrok je bil njegov pacient. Kdo ve, ali bi trpljenje ostalih domnevnih žrtev sploh kdaj prišlo na plan, če pedantni kirurg svojih zlorab ne bi natančno opisoval v zdaj ne več skrivni dnevnik. Preiskovalcem je pri delu izjemno pomagal, saj je ob pripovedih napadov zapisal polna imena svojih domnevnih žrtev. Policija jih je poiskala in se z njimi pogovorila.

»Kot bi bila sredi pekla«

»Med preiskavo smo identificirali 250 potencialnih žrtev pedofilije. Doslej smo jih zaslišali 209, številni so zlorabo zelo natančno opisali,« je za francoske medije razkril tožilec mesta La Rochelle Laurent Zuchowicz. Pritožbe zaradi zlorabe je vložilo kar 184 zaslišanih, le trije pa so bili v času domnevnih napadov polnoletni. Večina teh zlorab naj bi se odvila med aprilom leta 1991 in januarjem leta 2014. Številne otroke, pri spolu ni bil izbirčen, je napadel, ko so bili ti omamljeni, je že pred časom poročal britanski Sun. »Dnevnik odpreš in ga nemudoma zapreš, saj je tako zelo perverzen,« je za francoske medije pred časom komentirala Francesca Satta, zastopnica ene od domnevnih žrtev. »Kot bi bila sredi pekla,« pa je branje zapisa o lastnem posilstvu po operaciji slepiča za časnik La Charente-Maritime komentirala ena od domnevnih žrtev. Povsem šokirani naj bi bili tudi policisti. Kirurg naj bi namreč poleg podrobnih opisov svojih nagnusnih dejanj v dnevnik beležil tudi svoja občutja in užitek. Njegovi odvetniki sicer vztrajajo, da so zapisi le rezultat njegove plodne domišljije.

Francoski mediji se v razširjenih člankih o enem najhujših tovrstnih primerov sprašujejo, koliko posilstev otrok bi lahko preprečili. Ameriški preiskovalci so namreč leta 2003, v času začetnega zagona spleta, sprožili obsežno akcijo, v kateri so lovili pedofile, naslajajoč se nad fotografijami in posnetki črnih kotičkov interneta. Le Scouarnec je bil leta 2005 zaradi posedovanja posnetkov spolne zlorabe otrok obsojen na štiri mesece pogojne kazni, a je kariero nemoteno nadaljeval vse do aretacije leta 2017.