Nove prognoze napovedujejo, da z vsemi sprejetimi ukrepi in z dosedanjim nižanjem gladine vseh akumulacijskih jezer, tudi tistih na Dravi pred Labotom, pretok ne bi smel biti večji od 1300 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da kraja ne bi smelo poplaviti. Hannes Kienberger, vodja gasilcev iz Labota vseeno pravi, da so pri protipoplavnih ukrepih izhajali iz predpostavke, da utegne pretok doseči 1600 kubičnih metrov na sekundo, leta 2012, ko je Drava poplavila tako Labot, kot zatem tudi kraje na slovenski strani meje je bil pretok 2400 kubičnih metrov na sekundo, medtem ko je normalni pretok reke 280 kubičnih metrov na sekundo.

Kljub nekoliko manj dramatičnim napovedim, so gasilci popoldne v Labotu namestili vrsto mobilnih protipoplavnih ovir, opoldne so zaprli središče kraja in deželne oblasti so sporočile, da jutri v Labotu na tamkajšnjih šolah ne bo pouka.

Zaprte šole v Spittalu in Šmohorju

Enako velja tudi za več šol v Spittalu ob Dravi in izobraževalni center v Šmohorju. Deželni glavar Peter Kaiser, ki je zadolžen tudi za področje izobraževanja je odločitev utemeljil z večerno zaostritvijo stanja v okrožju Spittal, kjer so zaradi močnih padavin in zemeljskih plazov zaprte mnoge ceste, v višjeležečih krajih pa je velika nevarnost snežnih plazov. Alarm civilne zaščite velja tudi za občino Lattach, kjer so zaradi močnega deževja in nevarnosti zaradi padajočih dreves, prebivalstvo pozvali naj ostane v svojih bivališčih. V občini Reißeck je zemeljski plaz zasul gospodarsko poslopje, v katerem sta bila neka kmetica in njen sin. Oba so uspeli rešiti.

V Bad Hofgesteinu morajo prebivalci v prvo nadstropje

V okrožjih Lungau in Pongau sta tamkajšnji glavarstvi prebivalce pozvali k previdnosti, v kraju Muhr so jih posvarili naj ne zapuščajo svojih prebivališč, v Bad Hofgesteinu pa celo, naj se vsi, ki prebivajo na pobočjih, do preklica alarma zadržujejo v prvih nadstropjih na strani v smeri doline.

Plazovi na Tirolskem

Na Tirolskem se je zaradi močnih padavin sprožilo več zemeljskih in snežnih plazov. V Prägratnu na vzhodnem Tirolskem in v Martelltalu na južnem Tirolskem so snežni plazovi pridrli v vas, več hiš, ki so jih ogrožali so evakuirali. Ranjenih ni bilo. V bližini spodnje postaje Štubajskega ledenika je snežni plaz zajel manjši avtobus z nemškimi turisti, vendar na srečo tudi tu ni bil nihče ranjen. Zaradi plazu pa so morali zapreti cesto do Štubajskega ledenika, kjer je ostalo ujeto okoli 250 oseb. Namestili so jih v hotelu ob spodnji postaji vzpenjače in v ostalih prostorih žičnic. Na vzhodnem Tirolskem še vedno velja 4. stopnja nevarnosti plazov, na priporočilo šolske direkcije pa jutri ostajajo zaprte tudi vse šole.