Kot so predvidevali in napovedovali tudi hidrologi Agencije RS za okolje, je pretok Drave danes čez dan dosegel okoli 1400 kubičnih metrov na sekundo. Reka Drava je zato poplavljala na več mestih ob strugi, za vse območje struge reke je bilo izdano tudi oranžno hidrološko opozorilo, a na srečo ni ogrozila hiš. »Trenutno so razmere obvladljive. V primeru, da bi pretok presegel 1400 kubičnih metrov na sekundo, pa bi v Dravogradu že lahko začelo zalivati tudi najbolj izpostavljene hiše,« je danes malo po poldnevu povedal Anton Preksavec, podžupan Dravograda in član tamkajšnje Civilne zaščite (CZ).

Tako gasilci kot tudi člani CZ, skupaj jih je bilo dežurnih okoli 25, so se na morebitno poplavljanje dobro pripravili. Kot je še povedal Preksavec, na lokalni ravni zelo dobro sodelujejo tudi z gasilci na avstrijski strani. »Z njimi imamo sestanke in tudi oglede, medsebojno se skratka obveščamo in usklajujemo. Žal pa na državni ravni zadeve še vedno niso rešene,« je razložil Preksavec. Po njegovem tudi Avstrijci zdaj veliko resneje jemljejo vse, kar je povezano z vremenskimi nevšečnostmi, še zlasti kadar so napovedane obilnejše padavine. »Po letu 2012, ko je bila katastrofalna poplava pri nas, akumulacijska jezera praznijo pravočasno, da si tako naredijo nekaj rezerve. In če oni to pravočasno regulirajo, je to za nas samo dobro. Sicer pa imajo na avstrijski strani trenutno še veliko večje težave zaradi snega, ki se tudi topi, s tem pa je tudi vode, ki se zliva v Dravo, več,« je pojasnil Preksavec.

Drava poplavlja pri vse nižjem pretoku

Prebivalci ob Dravi, ki živijo na kritičnih mestih, so tega, da ob pogostejših padavinah spremljajo njen vodostaj, tudi že vajeni. »Preventivno smo že v nedeljo dopoldne vse vrednejše predmete umaknili iz kleti in prestavili tudi ozimnico na varnejšo lokacijo in ves čas spremljali vremensko napoved in tudi, kaj se dogaja pri naših sosedih Avstrijcih,« nam je povedala Dravograjčanka, ki ima hišo le nekaj deset metrov od brežine Drave. V strahu so bili tudi v občini Vuzenica, kjer so si danes popoldne prav tako oddahnili.

A župan Vuzenice Franjo Golob glede na opažanja meni, da se kritična meja pretoka, ko Drava začne poplavljati, v zadnjem času vse bolj niža. »Pri nas se je pretok ustavil pri 1350 kubičnih metrih na sekundo, še kakšnih 150 več bi prenesli brez hujših posledic. Dejansko pa ne verjamem povsem podatkom, ki jih dobimo, in grem raje sam na teren osebno preverit, koliko še manjka, da pride voda do brežine,« je dejal župan. »Še leta 2012 je Drava prestopila bregove pri 2000 kubičnih metrih pretoka na sekundo, novembra lani že pri 1800 kubičnih metrih. Zato se bojim, da bi zdaj lahko poplavljala že pri 1700 kubičnih metrih. Kaj se dogaja, lahko samo ugibam, a menim, da je Drava od leta 2012 vsako leto bolj zamuljena, saj nihče ni naredil nič, da bi očistil njeno strugo.

Avstrijci mulj čistijo iz svojega bazena in ga odlagajo na našo stran meje, ta pa nato potuje vzdolž Drave. Delno se mulj usede na dno ravno pri Dravogradu, dokončno pa pri Vuhredu, od tam naprej pa spet teče čista naprej. A nihče, niti Dravske elektrarne, niti ministrstvo za okolje, niti ribiči ne reagirajo in nič ne naredijo,« je opozoril Golob, ki je vesel, da se tokratne črne napovedi niso uresničile.