Ameriška vojska, ki je od tam nudila pomoč sirski opoziciji, se je v sredo umaknila iz oporišča. Ruske letalske sile pa so zdaj tja namestile svoje helikopterje in vojake. Oporišče nadzoruje ruska vojaška policija.

"Naša enota je začela varovati letališče in vojaško bazo," je povedal inšpektor vojaške policije. "Strokovnjaki za razminiranje pregledujejo območje, da bi ugotovili, ali so kje nameščene eksplozivne naprave. Ne vemo, kakšne pasti in presenečenja bi lahko prejšnji lastniki pustili za seboj," je povedal.

Ruske oblasti so pojasnile, da bodo na območju v prihodnosti vzpostavili center za distribucijo humanitarne pomoči. Z razdeljevanjem humanitarne pomoči civilistom naj bi sicer začeli že danes.

Ruske sile, ki podpirajo sirski režim, so oporišče zasedle po umiku ameriških sil. Popolni umik ameriške vojske je prejšnji mesec ukazal ameriški predsednik Donald Trump. Kasneje je Trump pojasnil, da bo nekaj vojakov vseeno ostalo v Siriji, kjer bodo varovali naftna polja.

V sredo je obrambni minister ZDA Mark Esper sporočil, da bo njegova država v Siriji obdržala okoli 600 vojakov.

Rusija ima sicer v Siriji dve stalni vojaški oporišči. Letalsko oporišče v provinci Latakija uporabljajo za letalske napade na sirsko opozicijo. Poleg tega imajo še pomorsko oporišče v Tartusu v Sredozemskem morju.