V Ilirski Bistrici je v četrtek umrl prebežnik iz Sirije. Dvajsetletnika sta na kraju v gozdu, od koder je poslal koordinate po mobilnem telefonu, našla sorodnika, ki sta se ponj pripeljala iz Nemčije. Ko je še kazal minimalne znake življenja, so ga prepeljali do policijske postaje v Ilirski Bistrici. Tam ga je oživljala zdravnica iz lokalnega zdravstvenega doma. »Vendar je kljub temu umrl. Vzrok smrti je podhladitev in izčrpanost,« je sporočila policija.

Umiranje na meji

Na slovenskem ozemlju je v minulih štirih letih, po postavitvi rezilne žice in ograje na meji, umrlo že blizu deset beguncev in migrantov. Črnomaljski gasilci so iz Kolpe pred desetimi dnevi potegnili dve trupli, v reki Reki pa je Alžirec utonil pred letom dni. Več trupel so našli tudi na hrvaški strani Kolpe.

Četrtkova smrt mladeniča iz Sirije je prva smrt migranta v Sloveniji ob prečkanju meje po kopnem. Na Hrvaškem pa so v preteklih letih v gozdovih našli že več umrlih. Decembra lani so denimo našli zmrznjeno truplo Sudanca v vasi Mune blizu slovenske meje. Policija pri nezakonitem prehodu meje odkriva tudi mnoge izčrpane migrante, zlasti ženske, ki jih morajo prepeljati v bolnišnico. Policisti tako rešujejo življenja migrantov.

Vendar nekateri prebežniki v strahu pred policijo, ki tudi prosilce za azil predaja hrvaškim policistom, ti pa jih s pretepanjem izženejo nazaj v Bosno, na uradni številki 112 in 113 ne kličejo niti v skrajni sili. Četrtkova smrt je tako med humanitarnimi aktivisti odprla vprašanje, zakaj v Sloveniji ne deluje civilnodružbena številka za pomoč, »telefon za alarm«, kakršen deluje v Sredozemlju med Španijo in Grčijo. Takšni številki sta v preteklih letih pri nas vzdrževali organizaciji Pravno-informacijski center (PIC) in Infokolpa, vendar sta bili zaradi političnih pritiskov obe ukinjeni.

Kriminalizacija pomoči

»Našo kontaktno številko smo morali ukiniti, saj so na nas letele obtožbe, da je naše ravnanje nezakonito,« je danes za Dnevnik povedal predstavnik organizacije Infokolpa Matej Kavčič. Poudaril je, da je številka Infokolpe delovala izključno na slovenski strani meje in da nikomur ni pomagala prečkati meje. »Očitno je, da potrebujemo komunikacijskega posrednika, ki mu bodo ljudje po prečkanju meje lahko zaupali. Prihaja zima, ljudje, ki jih tudi v Bosni preganjajo, poskušajo hitro priti do Slovenije, še preden zapade sneg. Pri tem se, kot vidimo, popolnoma izčrpajo,« je opozoril Kavčič.

»Ljudje, ki bežijo, so na poti izpostavljeni omejevanju dostopa do azilnega postopka, velikokrat so žrtve trgovine z ljudmi in drugih nepredstavljivih oblik izkoriščanja, ki so posledica restriktivnih politik držav,« je smrt obžalovala Urša Regvar iz PIC. »Tragični dogodki so posledica nezaupanja v policijske postopke. Kdo bo prevzel odgovornost za smrti, ki so posledica ograj in drugih oblik preprečevanja vstopa v državo ter omejevanja dostopa do azilnega postopka?« se je vprašala.