Steza v Valencii je poimenovana po nekdanjem španskem motociklistu Ricardu Tormu, ki je bil v letih 1978 in 1981 svetovni prvak v 50-kubičnem razredu, leta 1998 pa je umrl zaradi levkemije. Zgradili so jo leta 1999 in je od takrat stalni del koledarja dirk kraljevega razreda, letos bo na sporedu že 21. dirka. Že 18. bo to sklepna dirka sezone, na kateri se je v minulih letih že odločalo tudi o naslovu prvaka. A letos ne bo tako, saj je Marc Marquez matematično že postal predčasni prvak, kar pa ne pomeni, da se bo Španec v Valencii dolgočasil. Nasprotno, pravi, da bo napel vse moči, da se od izredno uspešne sezone poslovi vsaj z uvrstitvijo med prve tri, če ne celo z zmago. Na dosedanjih 18 dirkah je namreč Marquez na stopničkah stal kar 17-krat.

Marquez je zato tudi že postal svojevrsten »predmet poželenja«, ne le pri navijačih. Tako ni nobena skrivnost, da se pogovarja tudi z Ducatijem. Sicer šele za sezono 2021, pa vendar. »Pogovarjamo se, seveda. A Honda ima absolutno prioriteto, z drugimi ekipami se pogovarjam tudi iz spoštovanja do njihovih uspehov, letos so bili močan nasprotnik. In več informacij ko dobim, bolje je,« je povedal Marc Marquez.

Tako Španec po vsej verjetnosti tudi v prihodnjih letih ostaja pri Hondi, do njenega motocikla pa je vseeno kritičen. Pravi, da je to izredno zahteven motocikel. »Težko rečem, da imamo najboljši motocikel. Vedno je sosedova trava malce bolj zelena, vsak motocikel ima svoje prednosti in slabosti. Za zdaj lahko z našim motociklom zmagujemo,« je dodal Marquez. Mogoče res, a dejstvo je, da lahko s tem motociklom zmaguje trenutno samo on. Še največ je Marquez naredil za odlično sezono s tem, da je prilagodil svoj način vožnje in s tem zmanjšal število padcev. Letos je padel dvanajstkrat, lani še 23-krat in predlani celo 27-krat.

Valentino Rossi se na minulo sezono ne bo ozrl z najbolj zadovoljnimi očmi. Trenutno zaseda sedmo mesto v skupnem seštevku, tako nizko ni bil uvrščen vse od leta 2011, ko je bil prvo leto pri takrat nekonkurenčnem Ducatiju. »Zagotovo sem pričakoval veliko več, a motocikel nikakor ni hotel poslušati. Letos sem dvakrat stal na stopničkah, toda to je bilo v spomladanskem delu sezone,« je povedal Valentino Rossi. Nakazal je, da bodo zimska testiranja za prihajajočo sezono izredno pomembna. Letošnjo sezono je Italijan tako bolj ali manj že odkljukal in se že osredotoča na naslednje leto. »Od rezultatov bo odvisno, ali bo leto 2020 moja zadnja sezona na motociklu. Če bom hitrejši, se bom potrudil in podaljšal kariero. V nasprotnem primeru bom še videl, kaj in kako,« je dodal Italijan.

Po zadnji dirki v letošnjem tekmovanju bo Španec Jorge Lorenzo, prvak v sezonah 2010, 2012 in 2015 v razredu motoGP, po odpeljanih 297 dirkah in kar 68 zmagah v kraljevem razredu končal svojo dirkaško kariero.