Poročilo je na podlagi informacij britanskih obveščevalnih agencij in strokovnjakov pripravil parlamentarni odbor za obveščevalno in varnostno dejavnost, ukvarja pa se z rusko dejavnostjo v Veliki Britaniji.

Po poročanju britanskega BBC med drugim vsebuje obtožbe vohunjenja in vmešavanja v volitve. Vsebovalo naj bi tudi dokaze britanskih obveščevalnih služb, kot so GCHQ, MI5 in MI6, glede prikritih ruskih poskusov vplivanja na izid referenduma o izstopu iz EU leta 2016 in splošnih volitev leta 2017. Poročilo je bilo končano marca, vlada pa ga je prejela 17. oktobra. Javno objavo mora odobriti premier in kljub pritisku, naj to stori, so z Downing Streeta sporočili, da bo poročilo objavljeno šele po volitvah 12. decembra.

Temu so sledila številna vprašanja, zakaj se je vlada tako odločila. "S kakšnim namenom premier še vedno razmišlja o tem? Zagotovo ne more biti krivo tveganje za nacionalno varnost, saj so obveščevalne agencije same povedale, da ne obstaja," se je v začetku meseca spraševal vodja pristojnega parlamentarnega odbora, nekdanji poslanec konservativcev Dominic Grieve. Laburistična zunanja ministrica v senci Emily Thornberry je zavlačevanje objave označila za "neutemeljeno, brez primere in očitno politično motivirano", njene izjave povzema spletni portal Politico. Tudi nekdanji vodja agencije MI5 Jonathan Evans je vlado pozval, naj pojasni odlaganje objave.

Celo številni konservativci so se na vlado obrnili s pozivom, naj zavoljo transparentnosti ne zadržuje poročila, češ da bo s tem zgolj spodbujala nastanek teorij zarote. Kot je dejal nekdanji minister za brexit David Davis, s tem vlada zgolj "ustvarja vakuum, ki ga bodo zapolnile paranoidne fantazije opozicije". A vlada očitke o namernem zavlačevanju zavrača in odgovarja, da je časovnica objave "popolnoma normalna". Za evropske zadeve pristojni minister Christopher Pincher je poudaril, da ni nič čudnega, če si vlada za tovrstno poročilo vzame nekaj tednov, češ da ga je treba "podrobno preučiti".

Kritikov to ni prepričalo in nekateri verjamejo, da poročilo vsebuje določene podatke, za katere si vlada ne želi, da bi prišli v javnost pred volitvami. Ta ugibanja je še okrepilo nedeljsko poročanje časnika Sunday Times, da je v dokumentu omenjenih devet ruskih poslovnežev, ki so donirali denar konservativni stranki. Kaj natančno poročilo vsebuje, dejansko ve le majhen krog ljudi. Znano naj bi bilo, da preučuje širok razpon ruskih dejavnosti, vključno s tradicionalnim vohunjenjem, in to ne zgolj v Veliki Britaniji. Največje zanimanje pa je seveda namenjeno vprašanju, kaj bi lahko razkrilo glede morebitnega političnega vmešavanja v državi, sploh vplivanja na volitve. Glede na predhodna razkritja z zaslišanj, ki jih je opravljal pristojni odbor parlamenta, rusko vmešavanje v državi ni doseglo razsežnosti njihovih dejavnosti ob predsedniških volitvah v ZDA leta 2016, pa še v tem primeru poteka razprava o tem, v kakšni meri so ta dejanja dejansko vplivala na odločitve ljudi, piše BBC.

V zvezi z dogajanjem se je sedaj oglasila še nekdanja kandidatka za ameriško predsednico Hillary Clinton. Dejstvo, da britanska vlada še ni objavila poročila, je označila za »nerazložljivo in sramotno«. »Vsakdo, ki v tej državi voli, si zasluži videti to poročilo pred volitvami,« je dejala. »Ker ni nobenega dvoma - to vemo v naši državi, to smo videli v Evropi, to smo videli tu - da je še posebej Rusija odločena poskušati oblikovati politiko zahodnih demokracij. Ne za našo dobrobit, temveč za njihovo,« je zaključila v pogovoru za BBC.