Za Bayernom iz Münchna je nadvse uspešen teden. Čeprav je klub pred devetimi dnevi odslovil trenerja Nika Kovača, so si nemški prvaki tudi brez Hrvata najprej z zmago proti Olympiacosu priigrali nastop v osmini finala lige prvakov, v soboto pa nato dobili še prvenstveni derbi proti Borussii Dortmund. Potem ko so Bavarci na zadnjih petih domačih tekmah svoje rivale ugnali z 2:1, 5:1, 4:1, 5:0 in 6:0, so bili tokrat od njih boljši s 4:0. Od tega je polovico zadetkov prispeval napadalec Robert Lewandowski in postal prvi igralec v nemškem prvenstvu, ki je zadel na enajstih zaporednih obračunih, ter prvi, ki je že po enajstih krogih vpisal 16 golov in tako popravil rekord legendarnega Gerda Müllerja.

V nemškem tisku se je v zadnjih dneh še špekuliralo o morebitnem prihodu bodisi Portugalca Joseja Mourinha bodisi Italijana Massimiliana Allegrija v Bayern, a so govorice hitro potihnile po uspehih začasnega trenerja in nekdanjega Kovačevega pomočnika Hansija Flicka. Bržkone tudi zaradi velike podpore, ki so mu jo po zmagah izrekli tako nogometaši kot vodstvo kluba. »Očitno je, da se Hansi Flick zelo dobro razume z igralci. Z njimi in trenerskim osebjem je vedno gojil dobre odnose. Po dveh uspešnih tekmah lahko zdaj mirno razmislimo, kako dalje. Ne bomo hiteli in mislim, da bo Hansi Flick prva oseba, ki jo bomo imeli v mislih, ko se bomo v naslednjih tednih pogovarjali o novem trenerju,« je veliko zaupnico 54-letniku izrekel predsedniku Bayerna Uli Hoeness.

»Flick je v moštvo vnesel prepotrebno kontinuiteto,« pa so nekdanjega nogometaša, ki je pred podpisom svoje prve profesionalne pogodbe delal kot bančni uslužbenec, pohvalili nemški mediji in dodali, da je Bayern pod njegovim vodstvom prvič v tej sezoni na dveh zaporednih tekmah nastopil z identično začetno enajsterico. »Rezultat tega sta dve zmagi, ki sta močno dvignili samozavest moštva,« so še zapisali. Z zanimivimi podrobnostmi o vzroku Kovačevega odhoda je medtem postregel časnik Bild, ki trdi, da je nekdanji hrvaški reprezentant moral oditi zaradi skrhanih odnosov z igralci. »Največji pritisk je prihajal iz slačilnice. Podpiram odprto komunikacijo, igralci imajo pravico izraziti svoje mnenje, a na koncu ima zadnjo besedo klub,« je priznal Hoeness, a pristavil, da so bile predvsem slabše predstave glavni povod za prekinitev sodelovanja s Kovačem.

Je prvenstvo v Angliji že odločeno?

V Nemčiji se obeta krčevit boj za naslov prvaka, saj razlika med vodilno Borussio Mönchengladbach in sedmouvrščenim Schalkejem znaša le sedem točk, velik korak k osvojitvi svoje prve državne lovorike po letu 1990 pa je napravil Liverpool. Aktualni evropski prvaki so se v derbiju 12. kroga pomerili z branilcem naslova Manchester Cityjem in ga ugnali s 3:1. Gosti po že tretjem prvenstvenem porazu v sezoni za vodilnimi Liverpoolčani zaostajajo za devet točk, po neuspehu pa sta ga na lestvici prehitela tudi Leicester in Chelsea, ki imata točko več.

Za sinje modre še naprej ostaja zaklet stadion Anfield, na katerem so na zadnjih 19 gostovanjih v vseh tekmovanjih vknjižili 13 remijev in šest porazov, nerešljiva uganka za njihovega trenerja Pepa Guardiolo pa je še naprej stanovski kolega Jürgen Klopp. Nemški strokovnjak na klopi Liverpoola je Katalonca ugnal že osmič, kar doslej ni uspelo še nikomur. Še najbolj se mu je približal Jose Mourinho, ki je proti Guardioli slavil na petih tekmah.

»City je sposoben dobiti sedem, osem, devet tekem zapovrstjo, a si težko predstavljam, kako bi lahko Liverpool zapravil prednost devetih točk. Mislim, da je že vse odločeno, razen če bi se zgodilo kaj dramatičnega,« je za Sky Sports ocenil Jose Mourinho.